Ένα ακόμα βήμα προς το club των μεγάλων

Ένα ακόμα βήμα προς το club των μεγάλων

Οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ αποτελούν ένα πολύ κλειστό και ιδιαίτερο club στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αν εξαιρεθεί η Cenergy, η Ελβαλχαλκόρ και η Coral των οποίων τα αποτελέσματα περιέχονται στα ενοποιημένα μεγέθη της Βιοχάλκο και της Motor oil η ελληνική αγορά έχει 11 εταιρίες που φέτος θα διαβούν το κατώφλι των 10ψήφιων τζίρων. Σοβαρότατη υποψηφιότητα για να μπει σε αυτό το κλειστό κλαμπ θέτει το 2022 η Quest καθώς οι επιδόσεις της φέτος έφεραν τον τζίρο της εταιρίας μια ανάσα (5,5%) από το κομβικό σημείο του 1 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν πολλά δυνατά σημεία στον τελευταίο ισολογισμό πέρα από τα έκτακτα κέρδη (78,1 εκατ. ευρώ) από την πώληση της Cardlink. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η επίδοση των ταμειακών ροών. Η συνήθεις κεφαλαιουχικές επενδύσεις των 5 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν από τις επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ στο νέο κέντρο logistics της ACS και την εξαγορά της Intelli. Παρόλα αυτά ο όμιλος έδειξε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 8 εκατ. ευρώ που έφεραν την αρνητική δανειακή θέση (εξαιρουμένων των leasing) στα επίπεδα των 85 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 45 εκατ. ευρώ περίπου διατέθηκαν ήδη ως προ-μέρισμα χρήσης (1,25 ευρώ προ του σπλιτ). Ακόμα και αν οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις μείνουν στα ίδια επίπεδα φέτος η Quest μπορεί να δώσει άλλα 12 λεπτά ανά μετοχή μέρισμα και να παραμείνει πρακτικά χωρίς καθαρό δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά η ρευστότητα αυτή αν μοχλευθεί με δανειακά κεφάλαια θα μπορούσε δυνητικά να φθάσει τα 200 εκατ. Ευρώ - κάτι το οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωση - και να προστεθεί στον όμιλο μια νέα δραστηριότητα με σημαντικό μέγεθος. Ίσως η εξέλιξη αυτή να αποτελεί τον επόμενο δυνατό καταλύτη για τα μεγέθη της εταιρίας. Για τις δραστηριότητες που συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου η προοπτική της χρονιάς μιλάει μεν για επιβράδυνση των ρυθμών αλλά όχι για μείωση, μετά από μια τόσο ισχυρή χρήση σε όλες τις δραστηριότητες κάτι τέτοιο είναι μάλλον αναμενόμενο. Με αυτές τις υποθέσεις το ερώτημα είναι όχι αν η εταιρία θα ξεπεράσει σε τζίρο το 1 δισ. ευρώ το 2022 αλλά πόσο μακρυά θα πάει από αυτό.

Τα βήματα της Quest γίνονται προσεκτικά και με ένα συστηματικό σχεδιασμό. Το ίδιο και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της: Πέρυσι διέβη το όριο για την εισαγωγή της στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ φέτος συμπεριλήφθηκε και στο δείκτη FTSE Russell smallcap στην τελευταία αξιολόγηση. Το επόμενο βήμα ωστόσο προϋποθέτει η εταιρία να αποκτήσει μεγαλύτερη μετοχική βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι (75,27%) θα πρέπει να μειώσουν αισθητά τη συμμετοχή τους. Βραχυπρόθεσμα μια τέτοια κίνηση μπορεί να βάλει ένα στοπ στην άνοδο της μετοχής. Μακροπρόθεσμα όμως η Quest θα αποκτήσει επενδυτές άλλου μεγέθους και μια κεφαλαιοποίηση που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στα ισχυρά θεμελιώδη και τις προοπτικές της.

Πως εξελίσσονται τα αποτελέσματα της Quest