Εμβληματικά ακίνητα στο «σφυρί»

Εμβληματικά ακίνητα στο «σφυρί»

Της Αντιόπης Σχοινά

Εμβληματικά ακίνητα από όλη την Ελλάδα των οποίων η πώληση έχει μείνει πίσω λόγω τεχνικών δυσκολιών αναμένεται να μπουν σε τροχιά αποκρατικοποίησης φέτος, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, έκδοση αδειών δόμησης, πολεοδομικής μελέτης ή την έγκριση των σχεδίων προεδρικού διατάγματος Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Μια σειρά από ακίνητα που είτε έχουν ήδη περάσει μια φορά τη διαδικασία υποβολής προσφορών, είτε βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης εκτιμάται ότι φέτος θα προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες και θα περάσουν σε επενδυτικά χέρια με στόχο την αξιοποίηση τους.

Το αρχοντικό Castello Bibelli της Κέρκυρας και το ακίνητο της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη είναι δύο από αυτά.

--- CASTELLO BIBELLI. Είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο «CASTELLO», συνολικού δομημένου εμβαδού 1.968 m2 (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 m2. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρ.

Το κτήριο CASTELLO BIBELLI, το κέλυφος του CASTELLINO, καθώς και τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων (2 διωρόφων και ενός ισογείου) χαρακτηρίστηκαν ως ακίνητα μνημεία, δηλαδή νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, εθνολογική, ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία.

Αυτό το υψηλού επιπέδου ακίνητο προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών (Boutique Hotel) εναρμονισμένης με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς, καθώς και ανάδειξη και χρησιμοποίηση του κεντρικού κτιρίου «CASTELLO» (Lobby, συνεδριακοί χώροι, αναψυχή, χώροι συνάθροισης κοινού, βοηθητικοί χώροι).

Ταυτόχρονα προτείνεται η τουριστική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, όπως η δημιουργία επισκέψιμων περιπάτων εντός του ακινήτου και υπαίθριων καφέ – εστιατορίων.

Η απόσταση του ακινήτου είναι 14 χλμ. περίπου από την πόλη της Κέρκυρας. Βρίσκεται 500m περίπου από το χωριό Κάτω Κορακιάνα, 1.500μ. περίπου από τη γνωστή παραλία της Δασσιάς, απέχει 6χλμ. περίπου από τη μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας και 16χλμ. περίπου από τον διεθνή Αερολιμένα Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας».

Η ευρύτερη περιοχή του εξεταζόμενου ακινήτου αποτελεί μια από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες αλλά και ομορφότερες περιοχές της Κέρκυρας. Διαθέτει καταπράσινους λόφους, όμορφες παραλίες, υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και βραβευμένα εστιατόρια με χρυσούς σκούφους (π.χ Etrusco). Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εγγύτητα με την πόλη της Κέρκυρας (14χλμ. περίπου) και το καλό παραλιακό οδικό της δίκτυο.

--- ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. Είναι μια μικρή παραλιακή πόλη στη βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται σε μια μεγάλη αμμώδη παραλία, σε μια περιοχή προικισμένη με φυσική ομορφιά. Λόγω της εγγύτητας της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η τοποθεσία είναι εύκολα προσβάσιμη, προσελκύοντας επισκέπτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το ακίνητο απέχει 27 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 14 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η έκταση του Ακινήτου είναι περίπου 132.483 τ.μ. Αποτελεί παραθαλάσσια έκταση, με μεγάλο παραλιακό μέτωπο και έχει άμεση πρόσβαση στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας.

Δεδομένης της τοποθεσίας του, το Ακίνητο προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών που περιλαμβάνει κύριες και παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και υποστήριξη από εμπορικά καταστήματα.

Ενδεχόμενο σενάριο αξιοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 30.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας.

Το ακίνητο θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες ωρίμανσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και το σχετικό Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).