Το ελληνικό «success story» πουλάει το οικονομικό επιτελείο στους επενδυτές

Το ελληνικό «success story» πουλάει το οικονομικό επιτελείο στους επενδυτές

Η πανδημία δεν θα εμποδίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «πουλήσει» Ελλάδα –για την ακρίβεια να προβάλλει τα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της 15μηνης περιπέτειας που προκάλεσε η COVID- στους ξένους επενδυτές. Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού αλλά και τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα.

«Καλεσμένοι» εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο στους οποίους και θα παρουσιαστεί η στρατηγική της κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο χάραξης οικονομικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης. Εκτός από την συνολική παρουσίαση, έχουν προγραμματιστεί και ατομικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων οίκων ενώ συνέχεια θα υπάρξει και το επόμενο διήμερο στο πλαίσιο εκδήλωσης που έχει προγραμματίσει η Bank Of America.

To οικονομικό επιτελείο έχει να επιδείξει επιτεύγματα και εν μέσω πανδημίας. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά έχει ήδη ολοκληρωθεί από το πρώτο εξάμηνο. Η χώρα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια όλων των εποχών. Παρά τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης (συνολικά 40,5 δισ. ευρώ το τελευταίο 15μηνο), τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν στα 34 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εκταμιεύσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο ή στις αρχές Αυγούστου. Επίσης, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο καθώς το «Ελλάδα 2.0» δεν περιλαμβάνει μόνο έργα με στόχο την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και δράσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Και σε μακροοικονομικό επίπεδο, η χώρα έχει συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ικανοποιεί τις αγορές. Η βασική «αρχή» στην οποία στηρίζεται είναι ένας «ενάρετος κύκλος» ο οποίος προβλέπει τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης (μεταξύ των οποίων και μειώσεις φορολογικών συντελεστών), αλλά και διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Οι επενδυτές με ικανοποίηση θα ακούσουν ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει ταχύτατη εξάλειψη των ελλειμμάτων που γέννησε η πανδημία ήδη από το 2022 αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά. Αυτό θα οδηγήσει και σε ταχεία αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 40 ή και 50 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2025.

Το δικό του σχέδιο θα παρουσιάσει και ο ΟΔΔΗΧ. Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και πρόωρης αποπληρωμής τμημάτων που επιβαρύνουν με υψηλούς τόκους (π.χ τα διμερή δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου), αναμένεται να συνεχιστούν ενώ συνέχεια θα υπάρξει και στις εξόδους στις αγορές. Η λογική είναι πολύ συγκεκριμένη: Αν το πρόσθετο χρέος γίνεται ΑΕΠ, τότε το χρέος (αν και μεγαλύτερο σε απόλυτο αριθμό) γίνεται περισσότερο βιώσιμο καθώς αν ο αριθμητής αυξάνει κατά το ίδιο ποσό με τον παρονομαστή, η αναλογία γίνεται μικρότερη.