ΕΚΤ: Σε υψηλό 4ετίας οι χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

ΕΚΤ: Σε υψηλό 4ετίας οι χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και η προσφορά χρήματος, στην ευρύτερη μορφή της, αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).  

Τα δάνεια προς τις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,6% από 0,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δανεισμός στα νοικοκυριά σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι 1,1%. Οι επιδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες από την αρχή του 2012 και για τις δύο κατηγορίες δανείων. Ο δείκτης Μ3 προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη, που αποτελεί συχνά έναν πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκε κατά 5,3% τον Οκτώβριο από 4,9% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο.  

Ο χαμηλός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις κατατρέχει την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η εικόνα βελτιώθηκε ελαφρά τους τελευταίους μήνες, εν μέρει με τη βοήθεια του προγράμματος αγορών ομολόγων, ύψους 60 δις. ευρώ τον μήνα, από την ΕΚΤ. Ωστόσο, οι τράπεζες συνεχίζουν να τοποθετούν 160 δισ. ευρώ σε καταθέσεις μίας ημέρας στην ΕΚΤ, γεγονός που δείχνει ότι ούτε τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και τα έκτακτα μέτρα νομισματικής στήριξης δεν έχουν ξεμπλοκάρει τις χορηγήσεις δανείων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, προσπαθώντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στις χορηγήσεις δανείων, αν και ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιδίωξη αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ