Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλός Οδηγός» από τον όμιλο Ηρακλής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλός Οδηγός» από τον όμιλο Ηρακλής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπορεί η επικαιρότητα – δυστυχώς – να φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για εφαρμογή υψηλότερων στάνταρ οδικής συμπεριφοράς, όμως ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας Τσιμέντα Ηρακλής, έρχεται να «ακουμπήσει» ακριβώς πάνω σ'' αυτή την ανάγκη, με κυρίαρχο εστιασμό στα επαγγελματικά – βαρέα – οχήματα.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει εδώ και χρόνια η εταιρεία επενδύοντας στην ανάπτυξη οδικής συνείδησης, με στόχο την... εξάλειψη – κατά το δυνατόν – των ατυχημάτων που σχετίζονται με τα βαρέα οχήματα.

Το πρόγραμμα «Καλός Οδηγός» παρουσιάστηκε σε επίσημη συνέντευξη τύπου χθες στην Αθήνα από τη διοίκηση της Ηρακλής και θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία, την ασφάλεια και την οδική συνείδηση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στο να υπενθυμίσει στους οδηγούς τους κανόνες ορθής οδικής τακτικής, να τους ενθαρρύνει και να τους εμπνεύσει να σέβονται τα οδικά πρότυπα συμπεριφοράς καθιστώντας τους και προσωπικά υπεύθυνους για την ασφάλειά τους.

Σχεδιάστηκε ειδικά για επαγγελματίες οδηγούς οχημάτων μεταφοράς φορτίου και λεωφορείων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της δουλειάς, τις ιδιαιτερότητες και το περιβάλλον εργασίας τους.

Αποτελείται από αυτοτελή τηλεοπτικά επεισόδια και διαδραστικές ερωτήσεις, τα οποία προβάλλονται αποκλειστικά για τους επαγγελματίες οδηγούς του Ομίλου από την ψηφιακή πλατφόρμα www.kalosodigos.gr.

Με «οδηγό» τον ηθοποιό Κώστα Αποστολάκη, το πρόγραμμα καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων οδικής ασφάλειας από τα πιο απλά και καθημερινά μέχρι τα πιο εξειδικευμένα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί στην καθημερινότητά τους.

Με απλό και παραστατικό τρόπο, χωρίς... εισαγγελικό τόνο και ελιτισμό, δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 600 επαγγελματίες οδηγούς του Ομίλου Ηρακλής να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με πρακτικές συμβουλές και πληροφορίες, ώστε να γίνουν ακόμα πιο «Καλοί Οδηγοί».

Όπως ελέχθη χθες, προς το παρόν το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο μόνο για επαγγελματίες, όμως σταδιακά υπάρχει η σκέψη να καρπωθεί τα οφέλη του και το ευρύ κοινό, οι ιδιώτες οδηγοί που θα το επιθυμούν.

Πάντως, ο όμιλος καλεί όλες τις ελληνικές εταιρείες που έχουν εταιρικό στόλο φορτηγών και μεγάλων οχημάτων να κάνει χρήση του προγράμματος «Καλός Οδηγός».

Από το 2008 δεν έχει υπάρξει (σοβαρό) ατύχημα που να εμπλέκεται κάποιο από τα 500 φορτηγά ιδιωτών που έχει συμβάσεις η εταιρεία και αυτό οφείλεται και στη νέα κουλτούρα που προάγει αυτή η προσπάθεια.

Η Ηρακλής, όπως επισήμανε χθες η διοίκησή της, πιστεύει στη δια βίου εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας, συμβάλλοντας σε ασφαλέστερες μεταφορές και ελαχιστοποίηση ατυχημάτων. Είναι μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που μπορεί να συμβάλει θετικά στους οδηγούς που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μεγάλα οδικά δίκτυα.

Η κα Εύη Ιωαννίδου, Επικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου Ηρακλής, ανέφερε σχετικά «Για όλους εμάς στον Όμιλο η Υγεία & Ασφάλεια είναι θεμελιώδεις αξίες που καλλιεργούμε με στοχευμένες δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα. Εστιάζουμε στις οδικές μεταφορές που αφορούν σε ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας με στόχο την ανάπτυξη υποδειγματικής οδικής κουλτούρας.

Φιλοδοξούμε το πρόγραμμα αυτό να φέρει στο προσκήνιο τη σημασία της οδικής ασφάλειας ως στρατηγικού πυλώνα ΕΚΕ, αλλά και να αποτελέσει την αφορμή νέων συνεργείων και συνεργασιών με επιχειρήσεις και φορείς. Προσκαλούμε λοιπόν τόσο την Πολιτεία όσο και επιχειρήσεις να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας αυτή και να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους, ακόμα περισσότερο τη σημασία της οδικής ασφάλειας».

Να σημειωθεί ότι η Ηρακλής εκπαιδεύει περισσότερους από 400 οδηγούς σε ετήσια βάση τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και με πρακτική εξάσκηση σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς. Παράλληλα, προχωρά σε αξιολογήσεις επικινδυνότητας δρομολογίων, ενώ καταγράφει και αναλύει συστηματικά τυχόν συμβάντα. Τέλος, διενεργεί τακτικούς «μυστικούς» ελέγχους με σκοπό την αξιολόγηση της οδικής συμπεριφοράς εργαζομένων και συνεργατών.