Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s εντείνει τις ανησυχίες για το φούσκωμα του χρέους που μπορεί να ενεργοποιήσει τους λεγόμενους vigilantes της αγοράς ομολόγων, τους αυτόκλητους τιμωρούς που θα επιβάλλουν δημοσιονομική συγκράτηση στην Ουάσινγκτον.
Ένα πράγμα που δεν ξεφεύγει από τα ραντάρ τους είναι το «big, beautiful» νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων που μαγειρεύει η κυβέρνηση Τραμπ και η επίπτωση του στα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το νομοσχέδιο μπορεί να προσθέσει $3 έως $5 τρισ. στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία. Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στα $36,2 τρισ. και η Moody’s το βλέπει να φτάνει το 134% του ΑΕΠ μέχρι το 2035, κάτι που έπαιξε ρόλο στην υποβάθμιση.
Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει τις φοροελαφρύνσεις του 2017 της πρώτης θητείας Τραμπ και θα αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα. Ήδη, την Κυριακή πέρασε το εμπόδιο σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή προϋπολογισμού και θα κατευθυνθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.
Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ έχει πλειοψηφία 220-213 στη Βουλή και είναι διχασμένο για το πόσο βαθιά πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για να αντισταθμιστεί το κόστος των φοροαπαλλαγών. Οι περικοπές ενδέχεται να αφήσουν 8,6 εκατομμύρια χωρίς περίθαλψη.
Τη Δευτέρα η αγορά αντέδρασε, στέλνοντας την απόδοση στα 30ετη αμερικανικά ομόλογα πάνω από το 5%. Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά αρχίζουν να εκδηλώνονται στην τιμολόγηση της αγοράς, όπως στην αύξηση του πριμ στα 10ετη ομόλογα.
Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στη συγκράτηση των αποδόσεων στα 10ετη κρατικά ομόλογα. Η απόδοση τους στο 4,51% είναι περίπου 10 μονάδες βάσης χαμηλότερη από το επίπεδο που βρισκόταν πριν αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία τον Ιανουάριο.
Την Παρασκευή ο οίκος Moody’s μείωσε το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα σε Ἀα1᾽ από Ἀαα᾽ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους και του κόστους εξυπηρέτησης του.
Η κυβέρνηση Τραμπ αντέδρασε, λέγοντας ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα στην κίνηση της Moody’s. Στοχοποίησε τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου Matt Zandi, χαρακτηρίζοντας τον πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ.
Η υποβάθμιση των ΗΠΑ μικραίνει τον αριθμό των χωρών τα ομόλογα των οποίων απολαμβάνουν την τοπ βαθμολόγηση ἈΑΑ᾽.
Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από το κλαμπ μίκρυνε τον αριθμό των χωρών των οποίων τα κρατικά ομόλογα απολαμβάνουν την τοπ βαθμολόγηση ᾽ΑΑΑ᾽.
Οι χώρες που απολαμβάνουν ακόμη το τοπ rating «AAA» από τους τρεις οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μετά την έξοδο των ΗΠΑ είναι πλέον 11. Πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 το κλαμπ απαριθμούσε 15 χώρες. Οι οικονομίες των 11 χωρών αποτελούν λίγο παραπάνω από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και το Λουξεμβούργο. Το κλαμπ περιλαμβάνει επίσης τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.
Υπάρχει και το ζήτημα της οροφής χρέους. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson θέλει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από την αργία του Memorial Day στις 26 Μαΐου ενώ ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent πιέζει τους νομοθέτες να αυξήσουν το όριο χρέους μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε στο όριο χρέους τον Ιανουάριο και άρχισε να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα ώστε το χρέος να μην υπερβεί την οροφή. Ο Bessent έχει πει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει αρκετή ρευστότητα για να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της στα μέσα Αυγούστου.