Είναι προετοιμασμένες οι εισηγμένες για ράλι αύξησης επιτοκίων;

Είναι προετοιμασμένες οι εισηγμένες για ράλι αύξησης επιτοκίων;

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στην περίπτωση των εισηγμένων εταιριών έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε η αύξηση των επιτοκίων να μην χτυπήσει γραμμικά τα αποτελέσματα της κερδοφορίας και κυρίως την ρευστότητα των εταιριών. Το 2021 ήταν μια χρονιά που το καθαρό χρέος των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 4,7% στα 23,9 δισ. ευρώ ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες χρονιές που βελτιώνουν το δανειακό προφίλ των εισηγμένων εταιριών.

Η περυσινή αύξηση του καθαρού δανεισμού ήταν «αναπτυξιακή». Συνοδεύτηκε δηλαδή από αύξηση στον τζίρο (+18,4%), στα λειτουργικά κέρδη (+77%,6%) και στην καθαρή κερδοφορία (+851%). Τα δύο βασικά κριτήρια αναφοράς έδειξαν μεγάλη βελτίωση και πλειοψηφικά οι εταιρίες είχαν καλύτερους δείκτες εξυπηρέτησης του δανεισμού τους: Η σχέση με τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε από το 0,8 στο 0,63 ενώ η σχέση με τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκε από τις 3,6 φορές στις 2,1.

Μάλιστα αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια που έχουν υψηλές κεφαλαιουχικές ανάγκες η σχέση από τις 3,12 φορές πέφτει στις 1,86 φορές. Παράλληλα ο δανεισμός μετατοπίστηκε σε μακροπρόθεσμες λήξεις: Τα 27,7 δις ευρώ των μακροπρόθεσμων δανείων (συμπεριλαμβανομένων και του leasing) έγιναν 29,5 δισ. ευρώ ενώ τα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού 8,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ. Η μετατόπιση αυτή συνδέεται και με την έκδοση εταιρικών ομολόγων που επέκτειναν συνολικά τις λήξεις του εταιρικού χρέους ενώ τα κουπόνια πληρωμών μπορούν να θεωρηθούν διαχειρίσιμα τηρουμένων των συνθηκών.

Σχεδόν το 30% του μακροπρόθεσμου δανεισμού των εισηγμένων εταιριών βρίσκεται σε εταιρικά ομόλογα με σταθερό κουπόνι με μέση λήξη άνω των 3 ετών.Τα εταιρικά ομόλογα που είναι εισηγμένα στο ελληνικό χρηματιστήριο μαζί και με τις φετινές εκδόσεις έχουν ονομαστική αξία 3,7 δισ. ευρώ ενώ η εταιρία που έχει το υψηλότερο κουπόνι είναι B&F με 4,95% και λήξη τον Ιούνιο του 2024. Το μέσο επιτόκιο των 20 εισηγμένων ομολόγων είναι στο 2,93% όταν η ελληνική δεκαετία βρίσκεται στο 4,3%.

Στα ομόλογα των εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονται εκτός κύκλου ΧΑ η εικόνα παραμένει το ίδιο θετική: Η μέση λήξη για τα 10 ομόλογα ελληνικών εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων που διαπραγματεύονται εκτός ΧΑ τα 3 χρόνια ενώ το μέσο κόστος εξυπηρέτησης των 4,8 δις ευρώ που είναι η ονομαστική τους αξία βρίσκεται στο 3,22%. Μάλιστα αν εξαιρεθεί το ομόλογο της Ελλάκτωρ που είναι σε διαδικασία ανάκλησης και είναι το δεύτερο ακριβότερο, το μέσο κόστος πέφτει στο 2,7%.

Δεδομένης της εικόνα που παρουσιάζουν στο α’ εξάμηνο οι εισηγμένες εταιρίες και παρά το εκτεταμένο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών επενδύσεων που έχουν ανακοινώσει μεγάλοι εισηγμένοι βιομηχανικοί όμιλοι, το αξιόχρεο παραμένει γενικά σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, πολλά επενδυτικά πλάνα αναμένεται να μπουν στην φθηνή χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης διευκολύνοντας την υλοποίηση τους. Στην περίπτωση των ελληνικών εισηγμένων η δουλεία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια τώρα που το χρήμα ακριβαίνει θα αποφέρει καρπούς ή τουλάχιστον θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο για να περάσει η μπόρα. Των φρονίμων τα παιδιά…