ΕΕ: Πρόστιμο 371 εκατ. ευρώ στις UBS, Nomura και UniCredit για χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων

ΕΕ: Πρόστιμο 371 εκατ. ευρώ στις UBS, Nomura και UniCredit για χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων

H EE επέβαλε πρόστιμο ύψους 371 εκατ. ευρώ στις UBS, Nomura και UniCredit για παράνομες πρακτικές στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.

Αναλυτικότερα, η UBS καλείται να πληρώσει 172 εκατ. ευρώ, η Nomura 129,6 εκατ. ευρώ και η UniCredit 69 εκατ. ευρώ, για ανταλλαγή «ευαίσθητων» πληροφοριών την περίοδο από το 2007 και 2011, όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν ραγδαία.

Ήταν «απαράδεκτο ότι, εν μέσω κρίσης, την ώρα που πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάστηκε να διασωθούν με κρατική χρηματοδότηση, οι επενδυτικές τράπεζες αυτές συνέπραξαν εις βάρος των κρατών μελών της ΕΕ στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η ΕΕ έχει ασχοληθεί πάνω από μία δεκαετία διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο traders τραπεζών αντάλλασαν πληροφορίες σε chatrooms, επιβάλλοντας πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο διάστημα έχει χορηγήσει δισεκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή κρατικής στήριξης για να κρατήσει ζωντανές πολλές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κριτική της Βεστάγκερ φαίνεται πάντως να απευθύνεται σε δύο τράπεζες που κατάφεραν να γλυτώσουν τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα μία μονάδα της Royal Bank of Scotland Group το απέφυγε καθώς ήταν η πρώτη που ενημέρωσε τις αρχές για το θέμα, ενώ στην Portigon δεν επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί δεν κατέγραψε έσοδα πέρσι.

Οι Bank of America και Natixis συμμετείχαν επίσης στο «καρτέλ», αλλά δεν τους επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς έπαυσαν τις πρακτικές αυτές πέντε χρόνια πριν την έναρξη της έρευνας της ΕΕ.

Οι ενστάσεις των τραπεζών

Η UBS δήλωσε πως το πρόστιμο θα μπορούσε να βλάψει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, προκαλώντας ζημιές μέχρι και 100 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης, ενώ όπως δήλωσε «έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα εδώ και αρκετά χρόνια για να βελτιώσει τις διαδικασίες».

Από την πλευρά της, η UniCredit «αμφισβητεί έντονα» το πρόστιμο και σκοπεύει να ασκήσει έφεση στα δικαστήρια της ΕΕ, καθώς «υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας δε δείχνουν παράνομες πρακτικές».