ΕΒΖ: Σε θετικό κλίμα οι επαφές Royal Sugar - Πειραιώς για τις Σέρρες

ΕΒΖ: Σε θετικό κλίμα οι επαφές Royal Sugar - Πειραιώς για τις Σέρρες

Της Αντιόπης Σχοινά

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία αναμένει να έχει εντός της εβδομάδας η Royal Sugar, προκειμένου να αναλύσει την πρότασή της για την εξαγορά της μονάδας της ΕΒΖ στις Σέρρες, όπως δηλώνει στο Liberal ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, κ. Χρήστος Καραθανάσης.

«Αναμένουμε μια συνάντηση το πιθανότερο με τον υπουργό Oικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη, ωστόσο μπορεί τελικά να αλλάξει το πρόσωπο, καθώς είναι μια δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη συνάντηση με αρμόδιο πρόσωπο πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες», τονίζει ο ίδιος.

Θετικοί οι εργαζόμενοι...

Ο ίδιος σημειώνει ότι έγινε ήδη η πρώτη επαφή με την Τράπεζα Πειραιώς σε θετικό κλίμα και αναμένεται εκ νέου συνάντηση την προσεχή Τετάρτη. Παράλληλα, χθες Δευτέρα, αντιπροσωπεία της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, βρέθηκε στις Σέρρες και συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα απόκτησης του εργοστασίου από τη Royal Sugar.

...στάση αναμονής κρατούν οι τευτλοπαραγωγοί

Την ίδια ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν όσον αφορά το εργοστάσιο στις Σέρρες, οι τευτλοπαραγωγοί εξακολουθούν να κρατούν υπό κατάληψη τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα, μπλοκάροντας την είσοδο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Παράλληλα οι τευτλοπαραγωγοί θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν ανάλογα με τη θέση που θα λάβει η νέα διοίκηση, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρός τους, Σάκης Πίππας.

«Εάν δεν μας πληρώσουν τα 8 εκατ. ευρώ που μας χρωστούν από την περσινή καμπάνια, αν δεν καταβάλουν επιτέλους τους κοινοτικούς πόρους που μας οφείλουν από το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013 και αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΕΒΖ, θα κινηθούμε νομικά», δήλωσε ο κ. Πίππας και πρόσθεσε: «Εάν τελικά επιλεγεί η νομική οδός, θα ζητήσουμε και αποζημίωση για τη φετινή σπορά που ξεπερνά τα 53.000 στρέμματα». Κατέληξε, ωστόσο: «Εφόσον μας εγγυηθούν όλα τα παραπάνω εγγράφως και φροντίσουν για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, τότε προτιθέμεθα να περιμένουμε».

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί ανέρχονται σήμερα σε 4.000. Προ πενταετίας ξεπερνούσαν τις 6.000 και καλλιεργούσαν περισσότερα από 200.000 στρέμματα.

Γ. Σταθάκης: Σχέδιο υπάρχει, υπό την προϋπόθεση η ΕΒΖ να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα

Να σημειώσουμε ότι, όπως έχει αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης (φωτ.), «ο στόχος μας είναι δεδομένος, να συνεχίσει η τευτλοπαραγωγή στην Ελλάδα στα επιθυμητά επίπεδα και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να είναι μια εταιρεία η οποία θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να ανταποκριθεί στην προοπτική αυτή».

Ο ίδιος δε είχε σκιαγραφήσει το σχέδιο εξυγίανσης που υπάρχει σε συμφωνία ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Βιομηχανία Ζάχαρης. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ως δεδομένο ότι η εταιρεία χρωστάει 150 εκατομμύρια, τα οποία προφανώς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει.

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης λέει το εξής: Από την πώληση ορισμένων στοιχείων της εταιρείας θα ανακτηθούν 50 εκατομμύρια, τα εργοστάσια στη Σερβία που αναφέρατε και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς προς τη ζάχαρη.

Αυτό το σχέδιο, το οποίο περιγράφω και σκιαγραφώ σε αδρές γραμμές, καθιστά βιώσιμη προοπτική να μπορούν τα εργοστάσια να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, τα 50 πλέον εκατομμύρια. Διασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγής μεσοπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, χρειάζεται κι ένα δεύτερο στοιχείο, ένα σχέδιο βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης, η οποία πρέπει να μειώσει το κοστολόγιό της, πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα», είχε σημειώσει τότε ο υπουργός Γ. Σταθάκης.

Τα εργοστάσια στη Σερβία

Αναφορικά με το σχέδιο πώλησης των εργοστασίων στη Σερβία, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι πρωτοφανές στον κόσμο να υπάρχει μητρική εταιρεία η οποία να χρεοκοπεί και να κλείνει και να σώζεται η θυγατρική.

«Αναγνωρίζουμε ότι δεν βγάζει κέρδη, δεν μπαίνει μέσα, είναι μία επιχείρηση, αλλά είναι μέρος της αναδιάρθρωσης προκειμένου να σωθεί η μητρική και να σωθεί και η εγχώρια παραγωγή τεύτλων. Άρα, είναι ένα κόστος το οποίο πρέπει να το πληρώσουμε προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία. Το δεύτερο είναι ότι η τιμή θα καθοριστεί. Υπάρχουν προσφορές, φυσικά, αυτήν τη στιγμή, αλλά η τιμή, φυσικά, θα καθοριστεί από διαγωνισμό τον οποίο θα χειριστούν από κοινού η Βιομηχανία Ζάχαρης και η τράπεζα», υπογράμμισε.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις για την εξαγορά των δύο εργοστασίων της Σερβία, έναντι 25 εκατ. ευρώ και 26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από τις δύο προτάσεις έχει γίνει γνωστό μόνο το όνομα του Σέρβου Miodrag Kostic, ιδιοκτήτη της ζαχαροβιομηχανίας Sunoco, ωστόσο και η δεύτερη πρόταση έρχεται από άλλο Σέρβο επιχειρηματία.

Διαβάστε ακόμα:

- Ολιγοήμερη αναστολή των κινητοποιήσεών αποφάσισαν οι τευτλοπαραγωγοί