Το ΔΝΤ βλέπει τον Trump ως κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ βλέπει τον Trump ως κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

Επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εκτίμησή του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 3,1% και ρυθμό επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,4% για το 2017.

Παράλληλα, υποδέχεται με μετρημένη αισιοδοξία και επιφυλάξεις τις εξαγγελίες Trump για φοροελαφρύνσεις και κρατικές επενδύσεις, προειδοποιώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο για τους κινδύνους των προτάσεών του αλλά και για τα ρίσκα που μπορεί να γεννήσει αν πραγματοποιήσει τις απειλές του για περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου.

Το ΔΝΤ προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο την πρώτη διετία διακυβέρνησης Trump θα ξεπεράσει τις έως τώρα προσδοκίες κατά 0,5 μονάδες συνολικά, σαφώς χειρότερα όμως σε σχέση με τις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις του μεγιστάνα.

Το Ταμείο απηύθυνε νέα σαφή προειδοποίηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, M. Obstfield, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί το 2017 και το 2018 ειδικά στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, τονίζει το ΔΝΤ.

“Η βασική μας εκτίμηση είναι πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί με ρυθμό 3,4% το 2017 και 3,6% το 2018 από το 3,1% το 2016. Σε σύγκριση με την πρόβλεψή μας τον Οκτώβριο, εκτιμούμε τώρα πως η μεγαλύτερη αύξηση θα προκύψει από οικονομίες όπως αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Μια μικρή διαφοροποίηση στις προβλέψεις του Ταμείου έγινε για την αμερικάνικη οικονομία μετά το momentum που απέκτησε στις αρχές του 2017. Παρά την αβεβαιότητα που εκφράζει το ΔΝΤ για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς Donald Trump, η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης βρίσκεται στο 2,3% το 2017 και 2,5% το 2018. Πρόκειται για αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ταμείου τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη της τάξης του 1,9% το 2017 και 2% το 2018, δηλαδή επιπλέον 0,1% και 0,2% αντίστοιχα από την εκτίμηση του Οκτωβρίου.

Οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2017 έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά για τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω της ισχυρότερης από το αναμενόμενο απόδοσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου του 2016. Αυτές οι ανοδικές αναθεωρήσεις υπεραντιστάθμισαν τις καθοδικές αναθεωρήσεις των προοπτικών της Ιταλίας και της Κορέας.

Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της Κίνας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2017 κατά 0,3% σε 6,5%, καθώς αναμένει να συνεχιστεί η πολιτική οικονομικής τόνωσης.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας κατά 0,4% στο 7,2%, καθώς η κατανάλωση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας υποχωρεί μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016, αριθμός που συμφωνεί με το στόχο που είχε θέσει η χώρα (6,5% έως 7%). Οι κίνδυνοι ωστόσο αυξάνονται, καθώς η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης εξαρτάται από τις κρατικές δαπάνες, τα επίπεδα-ρεκόρ δανεισμού από κρατικές τράπεζες και τη μεγάλη κίνηση στην αγορά ακινήτων.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά με την οικονομία της Κίνας, κάνοντας λόγο για μια απότομη επιβράδυνση ή μια διακοπτόμενη προσαρμογή, καθώς η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει τα υψηλά εταιρικά χρέη.