Του Γιώργου Φιντικάκη
Διπλό βέτο σε πρόσωπα του μηχανισμού ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν οι θεσμοί, τόσο για τους προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το υπέρ-Ταμείο, όσο και για τα νέα μέλη που προόριζε για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.
Στην πρώτη περίπτωση οι δανειστές φέρονται να έχουν "κόψει" οριστικά ως υποψηφίους για το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου, τους προερχόμενους από τα κινήματα της Αριστεράς, και την "παρέα της Αίγινας", Όλγα Χαρίτου (σύζυγο του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου) και Γιώργο Σταμπουλή, λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας.
Λέγεται ότι οι δανειστές θεωρούν ότι οι παραπάνω επιλογές "κοντράρουν" στο ασυμβίβαστο, καθώς και ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να χειρισθούν θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
Αντίθετα "ανοικτή" παραμένει η υποψηφιότητα του Γιώργου Ταβλά, του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου παρ' ότι η τοποθέτησή του έχει θεωρηθεί ότι επίσης σκοντάφτει στο ασυμβίβαστο, εντούτοις η ελληνική πλευρά "θα επανέλθει", όπως λέει κυβερνητική πηγή, αφού εκτιμά ότι οι θεσμοί δεν τον έχουν εντελώς αποκλείσει.
Το μπλόκο στην Αττικής
Στη δεύτερη περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ενός δηλαδή εκ των τριών θεσμών), "έκοψε" την πρόταση του βασικού μετόχου της Attica Bank, δηλαδή του ΤΣΜΕΔΕ, για τον σχηματισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, απορρίπτοντας τέσσερα από τα νέα μέλη: Τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη που προοριζόταν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου, τον Κωσταντίνο Μακέδο και την Άννα Πουσκούρη.
Ειδικά ο κ. Ρουμελιώτης, κρίθηκε μη κατάλληλος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου λόγω έλλειψης εκτελεστικής εμπειρίας σε πιστωτικό οργανισμό. Θυμίζουμε ότι ο Π. Ρουμελιώτης είχε συχνά αντιπαρατεθεί με το ΤΑΙΠΕΔ ως πρώην πρόεδρος του Ελ. Βενιζέλος όπου και είχε τοποθετηθεί ως επιλογή του ΥΜΕΔ Χρ. Σπίρτζη. Αποχωρώντας από το ΕΛ. Βενιζέλος ανέλαβε την υπόθεση ένταξης της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα, και τελικά προτάθηκε για την Attica Bank. Μετά το βέτο της ΤτΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π. Ρουμελιώτης θα μπορούσε να προταθεί από την ελληνική πλευρά ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, μένει να φανεί ωστόσο αν μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, ο ίδιος θα δεχτεί.
Συνέχεια από εβδομάδα
Όσο για το υπερ-Ταμείο, η "μάχη" για τα πρόσωπα θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους δανειστές, προκειμένου η υπόθεση να έχει κλείσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Δεδομένου ότι παραμένει ανοικτή η επιλογή των τριών "Ελλήνων", παραμένει ανοικτή και η επιλογή του γάλλου Ζακ Λε Παπ, ως προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου.
Και η γκρίνια
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως δεν υπάρχει μόνο μια άποψη για τους χειρισμούς στο θέμα των προσώπων του Ταμείου.
Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι οι ελληνικές επιλογές πληρούσαν τα κριτήρια και δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση των θεσμών, αλλά και εκείνοι που θεωρούν ότι κακώς πήρε αποκλειστικά πάνω του το θέμα, ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
"Δεν θα έπρεπε να είχε χειρισθεί το υπουργείο Οικονομικών το θέμα των προσώπων, παρά το Μαξίμου", λέει κυβερνητικό στέλεχος μεταφέροντας ωστόσο την δική του προσωπική άποψη.