Δημοσιονομικός γόρδιος δεσμός ενόψει ΔΕΘ

Δημοσιονομικός γόρδιος δεσμός ενόψει ΔΕΘ

Ο συγκεκριμένος γόρδιος δεσμός πρέπει να λυθεί καθώς περιθώρια να κοπεί δεν υπάρχουν. Ο προϋπολογισμός του 2022 πρέπει να «χωρέσει» τα πάντα. Και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν νομοθετηθεί και νέα μέτρα αντιμετώπισης του επερχόμενου κύματος ανατιμήσεων την αγορά το οποίο απειλεί να «εξουδετερώσει» μέτρα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ που θεσπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επίπτωση στο δημόσιο χρέος της χώρας.

Και όλα αυτά, ενώ ο προϋπολογισμός του 2022 θα αποτυπώνει την πολιτική απόφαση για δημοσιονομική εξυγίανση και επιστροφή από τα ελλείμματα μαμούθ της διετίας 2020-2021, αρχικά στον (σχεδόν) ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και στη συνέχεια (από το 2023 και μετά) στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επειδή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι το «α και το ω» είναι να επιτευχθούν όσο το δυνατόν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση ενός διψήφιου ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο και μια εντυπωσιακή πορεία στο 3ο τρίμηνο (η οποία θα προέλθει από την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού το 2021 συγκριτικά με το 2020) θα δημιουργήσει μια βάση για έναν υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης αλλά δεν θα είναι αρκετή. Η πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα έχει εκδηλωθεί και το φαινόμενο των ανατιμήσεων (το οποίο θα πλήξει το ΑΕΠ κυρίως δια της αύξησης των εισαγωγών).

Γιατί είναι σημαντική η ανάπτυξη; Γιατί φέρνει περισσότερα φορολογικά έσοδα και τα φορολογικά έσοδα φέρνουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο άρα και «πυρομαχικά» για την χρηματοδότηση πρόσθετων μέτρων στήριξης χωρίς να διακυβεύεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ισχυρίζονται ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετων μέτρων στήριξης (πέραν αυτών που έχουν ήδη νομοθετηθεί και επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς) χωρίς να ανατραπεί ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Το τελικό ποσό αυτού του δημοσιονομικού χώρου, θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η τελική πορεία του ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.

Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από τα μέτρα που ακούγονται, θα υλοποιηθεί ένα «υποσύνολο». Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα «συνετής» διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Φορολογικές ελαφρύνσεις, αντισταθμιστικά μέτρα αλλά και δημοσιονομική εξυγίανση για να μην σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές.