Dimand: Η ποιοτική κερδοφορία, οι θεσμικοί επενδυτές και το Ελληνικό

Dimand: Η ποιοτική κερδοφορία, οι θεσμικοί επενδυτές και το Ελληνικό

Νέα γενιά έργων τα οποία θα προστεθούν στο υπάρχον pipeline του 1 δισ. ευρώ που αφορά στα 23 projects που τρέχει ήδη και θα διατηρήσουν την ποιοτική κερδοφορία που χαρακτηρίζει την λειτουργία της, στήνει η DIMAND Real Estate Development που προχωρά σε δημόσια προσφορά μετόχων για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο στο διάστημα 29/6-01/7. 

Η Dimand Real Estate Development με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ περίπου και στην εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδικότερα, η DIMAND Real Estate Development θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού της κεφαλαίου.

Επίσης, έχουν το δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής έως 931.800 υφιστάμενων μετοχών (Overallotment Facility) για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης.

Οι Cornerstone επενδυτές

Οι εν λόγω μετοχές θα διατεθούν τόσο στο ευρύ επενδυτικό κοινό όσο και σε δυο Cornerstone Επενδυτές.

Πρόκειται για την Latsco, η οποία προτίθεται να επενδύσει έως 15 εκατ. ευρώ, χωρίς περιορισμό ως προς το ποσοστό το οποίο θα κατέχει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου επί του συνολικού εκδοθέντος κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ενώ η ζήτηση της θα ικανοποιηθεί πλήρως σε περίπτωση υπερκάλυψης της Έκδοσης καθώς και την Orasis, η οποία θα επενδύσει έως 10 εκατ. ευρώ με περιορισμό μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να κατέχει έως 4,99% του συνολικού εκδοθέντος κοινού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και η ζήτηση της θα ικανοποιηθεί κατ’ ελάχιστον κατά 80%, σε περίπτωση υπερκάλυψης της Έκδοσης.

Το εύρος τιμής διάθεσης θα ανακοινωθεί την Τρίτη 28.06.2022.

Η δημόσια προσφορά ξεκινάει την Τετάρτη 29.06.2022 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 01.07.2022.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης και η κατανομή των μετοχών ανάλογα με τη ζήτηση.
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 06.07.2022.
 

Που θα πάνε τα νέα κεφάλαια

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της DIMAND Real Estate Development, από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ, 28 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και συμβασιοποιήμενων έργων της εταιρείας (περιλαμβανομένων προσυμφώνων). Επιπλέον ποσό 14 εκατ. περίπου θα διατεθεί για νέα έργα, ενώ 51 εκατ. περίπου θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανεισμού.

Κατόπιν της Αύξησης και μετά την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, η εταιρεία θα μειώσει σημαντικά το χρηματοπιστωτικό της κόστος και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις/παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ», το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, το κτήριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η «Αγία Σοφιά», το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της ΑΕΚ.

Η αναπτυξιακή προοπτική της DIMAND Real Estate Development θα ενισχυθεί σημαντικά με τα νέα κεφάλαια και βασικός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων τα οποία αναπτύσσει.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος της DIMAND Real Estate Development είναι να παραμείνει και να ενισχύσει τη θέση της ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτηρίων στην εγχώρια αγορά.

Ήδη, η εταιρεία έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα.
Καθώς η διεθνής τάση/ανάγκη για τη δημιουργία βιοκλιματικών πράσινων κτηρίων εδραιώνεται, η DIMAND Real Estate Development προετοιμάζεται ώστε να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.

Επίσης, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω όλα τα έργα που αναπτύσσει η DIMAND Real Estate Development από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η φιλοσοφία της εταιρείας και οι κρίσεις

Όπως επεσήμανε χθες κατά την διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στους δημοσιογράφους, ο ιδρυτής, κύριος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, η Dimand ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 160.000 ευρώ το 2002, εταιρεία ενεργοποιήθηκε από το τέλος του 2004, έχει δηλαδή μόλις 18 χρόνια παρουσία και πλέον ίδια κεφάλαια άνω των 45 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε μια εταιρεία που έφτιαξε “μέταλλο” μέσα από τις κρίσεις, καθώς διήλθαμε στην διαδρομή μας τις κρίσεις της Lehman Brothers, της δημοσιονομικής χρεοκοπίας της χώρας, τα capital controls του 2015, και πλέον όταν μας ρωτάνε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σήμερα, η απάντηση είναι όπως τις προηγούμενες πέντε, θέλοντας να επισημάνει την πίστη του ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και διεθνώς, η εταιρεία θα έχει μια καλή δημόσια εγγραφή και ότι έχει χαλυβδωθεί και αναπτυχθεί εν μέσω κρίσεων άρα έχει ΄μάθει να λειτουργεί εν μέσω κρίσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, στόχος της Dimand δεν είναι μόνο η αισθητική αναβάθμιση της εκάστοτε ευρύτερης περιοχής μέσω των έργων αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας σύγχρονων κτηρίων που βελτιώνουν το περιβάλλον αλλά και τις συνθήκες όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτά.

«Με την εισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο στην ιστορία της Dimand. Με νέους πόρους, νέους ισχυρούς μετόχους, αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, η Dimand θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να αλλάζει όχι μόνο μεμονωμένα κτήρια αλλά ολόκληρες γειτονιές. Έχοντας πάντα ως γνώμονα την αειφορία και τη διαφάνεια στην ανάπτυξη των έργων μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς όφελος των συνεργατών μας, των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και των μετόχων μας», τόνισε ο CEO της εταιρείας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην λειτουργία της εταιρείας αλλά και την ωρίμανση που επέφερε στην λειτουργία της η συνεργασία με την EBRD και την HIG, καθώς όπως επισήμανε ο ίδιος, « ουσιαστικά από το 2017 η εταιρεία λειτουργούσε ως εισηγμένη, καθώς είχε τον έλεγχο μεγάλων επενδυτικών φορέων του εξωτερικού όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το HIG, ενώ πλέον στους φορείς που θα την ελέγχουν θα προστεθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Σημείωσε δε ότι η EBRD με την οποία η Dimand έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη νέων projects (η συμφωνία ανανεώθηκε φέτος έως το 2030) δεν θα συμμετάσχει στο IPO καθώς κρίθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να προκύψουν θέματα εσωτερικής πληροφόρησης και η εταιρεία να αντιμετωπίσει ζητήματα νομοθεσίας και νομολογίας της αγοράς. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το αμερικανικό Fund HIG, το οποίο επιπρόσθετα δεν επενδύσει σε εισηγμένες εταιρείες. 

Τόνισε ότι η εταιρεία απασχολεί σήμερα 105 μόνιμους υπαλλήλους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και όλες τις ειδικότητες, αποτελώντας μια πολύ συνεκτική ομάδα που είναι πολλά χρόνια μαζί κάτι που είναι μια βασική αιτία της επιτυχίας.

Γνωστοποίησε ότι η Dimand τώρα «τρέχει» 23 projects και τα οποία θα έχει παραδώσει έως το 2025, ενώ είναι σε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και έρευνα της αγοράς για νέες συμφωνίες έργων, που θα παραδοθούν μετά από αυτό το έτος. 

 Αναφορικά με τη φιλοσοφία της εταιρείας τόνισε ότι «δεν κυνηγάμε τζίρο αλλά κέρδη. Δεν θέλουμε μερίδιο αγοράς με κάθε κόστος. Κάνουμε ποιοτική δουλειά και θέλουμε ποιοτικά κέρδη» συμπλήρωσε, δίνοντας το στίγμα της Dimand η οποία δεν μπαίνει σε… πλειστηριασμό έργων για να συγκεντρώσει κύκλο εργασιών και ανεκτέλεστο, αλλά επιλέγει ποιοτικά projects στα οποία μπορεί να ξεδιπλώσει τη φιλοσοφία της πάνω στη νέα γενιά ακινήτων, αλλά και έργων που αφήνουν ποιοτικά κέρδη».

Επίσης τόνισε ότι «παγκοσμίως δεν υπάρχουν πολλές εισηγμένες εταιρείες που είναι developers ακινήτων, γιατί είναι μια σύνθετη και δύσκολη δουλειά, με πολλές επιμέρους παραμέτρους. Εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ σε θεσμικό επίπεδο με τις EBRD και HIG για να πετύχουμε», συμπλήρωσε.

Το Ελληνικό και η σημασία του

Όσον αφορά στο έργο του Ελληνικού,  ο επικεφαλής της εταιρείας ανάφερε πως η Dimand διατηρεί επαφές με την Lamda Development για το project του Ελληνικού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της περιόδου, ωστόσο δεν έχει επέλθει καμία συμφωνία.

Επεσήμανε δε ότι η επιτυχία του Ελληνικού αφορά την χώρα στο σύνολο, τον κλάδο των developers, τους κατασκευαστές και η ανάγκη να επιτύχει για την οικονομία είναι σημαντική. Έκανε δε την εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο project με υψηλές απαιτήσεις χρειάζεται 20-25 χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Υποστηρίζοντας την εκτίμηση του αυτή έφερε σαν παράδειγμα ένα αντίστοιχο άλλο μεγάλο project παράκτιας αστικής ανάπλασης το Hafencity στο παλιό λιμάνι του Αμβούργου.

Ένα έργο που ξεκίνησε με το πρώτο του εγκεκριμένο μάστερ πλαν να χρονολογείται το 1997 και σήμερα χρειάζεται άλλα 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Όπως είπε o κ. Δ. Ανδριόπουλος, ένα τέτοιο έργο, όπως και το Ελληνικό «όσο και να το θέλει κανείς, δεν μπορεί να γίνει πιο γρήγορα». Επανήλθε δε στην ανάγκη για να πετύχει το Ελληνικό λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «να έχουμε όλοι “σταυρωμένα τα δάχτυλα” για να πάει καλά».