Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Από την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια, οι αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς μία αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος του χρήματος, κάτι το οποίο και φυσικά οι αγορές δεν επιθυμούν.
Τις τελευταίες μέρες υπήρξε εκ νέου πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, λόγο δηλώσεων αξιωματούχων της FED αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο στη συνεδρίαση της, της οποίας μετά την ολοκλήρωση αυτής θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου της προέδρου της κ. Jannet Yellen.
Μετά όμως την ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας, τα χρηματιστήρια υποδέχθηκαν με κέρδη την σχετική ανακοίνωση, αδιαφορώντας για μία πιθανή αύξηση επιτοκίων. Δικαιολογεί η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μία αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο ή οι ιθύνοντες της FED θα αναβάλλουν για μία ακόμη φορά την απόφαση τους περιμένοντας να επιβεβαιώσουν την ήπια ανάπτυξη;
Στην προσπάθεια μας να εξακριβώσουμε (όσο είναι δυνατόν) την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ώστε καταλήξουμε το κατά πόσο πιθανή είναι μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιους δείκτες οι οποίοι αποτελούν κατά ένα μεγάλο μέρος το κριτήριο των ιθυνόντων της FED στη τελική τους απόφαση.
Οι δείκτες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εξακρίβωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, καθώς και ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπειτα από τη σημαντική ενίσχυση που κατέγραψε έως και τις αρχές του προηγούμενου έτους εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» καθώς τον Απρίλιο ανακοινώθηκε στις 89 μονάδες έναντι 91 μονάδων τον Μάρτιο.
Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή έπειτα από τα υψηλά των 105,99 μονάδων που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2015, ακολούθησε μία μικρή υποχώρηση, δείχνοντας τους τελευταίους μήνες να επανακάμπτει καθώς για τον Απρίλιο ενισχύθηκε στις 104,14 μονάδες έναντι 103,46 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ένας εκ των βασικότερων δεικτών ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών, είναι αυτός του δείκτη τιμών καταναλωτή όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει να ενισχύεται εκ νέου, καθώς για τον μήνα Απρίλιο κατέγραψε άνοδο στις 238,89 μονάδες έναντι 237,92 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, και ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας δείχνει να ενισχύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τη μείωση του στις 58,8 μονάδες για τον μήνα Απρίλιο έναντι των 59,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Πηγή γραφήματος: FED graph
Κι εάν οι παραπάνω δείκτες δείχνουν μία αναιμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίοι ίσως να μη δώσουν το δικαίωμα της τελικής απόφασης για αύξηση επιτοκίων στα μέλη της FED, υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι δείκτες οι οποίοι βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια των μελών της FED να χρησιμοποιήσουν εάν θέλουν πραγματικά να ψηφίσουν υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων.
Ο πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση 16% για τον μήνα Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του 2008, δείχνοντας πως η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να αναθερμαίνεται.
Ακόμη, ο δείκτης ανεργίας παραμένει σταθερός στο 5% παρά του ότι κατέγραψε αύξηση από το 4.9%, δίνοντας τη δυνατότητα στη FED να αποφασίσει ευνοϊκά στην αύξηση επιτοκίων. Όσο αφορά το θέμα της απασχόλησης στις ΗΠΑ, θα πρέπει να επισημάνουμε πως μπορεί ο δείκτης ανεργίας να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το ποσοστό όμως της μερικής απασχόλησης συνεχίζει να παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα αυτών των προ κρίσης, δημιουργώντας αμφιβολίες στα μέλη της FED για μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.
Επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει στο 2% σε ετήσια βάση, αποτελώντας ακόμη ένα θετικό στοιχείο το οποίο ενδεχομένως να λειτουργήσει υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.
Τέλος η επιχειρηματική επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις 50,8 μονάδες για τον μήνα Απρίλιο, έναντι 48 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αποδεικνύοντας την άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Όπως εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στο τι θέλει να πετύχει η FED όσο αφορά τη νομισματική της πολιτική και για την αμερικανική οικονομία γενικότερα, καθώς μερικοί εκ των βασικότερων οικονομικών δεικτών βρίσκονται υπέρ της αύξησης, ενώ μερικοί άλλοι κατά, δίνοντας τη διακριτική ευχέρεια στη FED να αιτιολογήσει απόλυτα την όποια απόφαση αυτή λάβει.
Διαβάστε ακόμη:
- J. Yellen: Σκόπιμη μια αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες