Tον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της “ελεγχόμενης χαλάρωσης” των μέτρων της καραντίνας. Πολλοί, όμως, πιστεύουν πως ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τον κόσμο μας για πάντα. Όπως και να έχει, η εκπαίδευση παραμένει “τηλεκπαίδευση” και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Ίσως γι’ αυτό και η κυβέρνηση ενεργοποίησε το πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα”, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουν εξοπλισμό, έτσι ώστε το κεκτημένο της δωρεάν παιδείας για όλους να συνεχίσει να ισχύει. Με αυτό το πρόγραμμα ίσως μπορείς κι εσύ να ανανεώσεις τον εξοπλισμό σου και να πάρεις κάτι καινούριο. Συνέχισε την ανάγνωση για να μάθεις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αλλά και πως θα διαλέξεις το καλύτερο για εσένα.
Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα” είναι, πρακτικά, μια επιδότηση για να σε βοηθήσει να αγοράσεις νέο υπολογιστή, desktop ή laptop, ή tablet. Η επιδότηση αυτή έρχεται με τη μορφή ενός voucher, κάτι σαν “δωροκάρτα” (ας πούμε), το οποίο καλύπτει 200 ευρώ από το κόστος, για κάθε δικαιούχο.
Δικαιούχοι είναι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος κάτω των 6.000 ευρώ, όπερ αντιστοιχεί σε περίπου 325.000 οικογένειες και 560.000 νέους από 4 έως 24 ετών. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ.
Αν θες να μάθεις περισσότερα, μπορείς να μπεις στη σελίδα του Public και να δώσεις τα στοιχεία σου για να ενημερωθείς λεπτομερώς. Μάλιστα, το Public στηρίζει το σωματείο “ΔΕΣΜΟΣ” και το πρόγραμμα “Δεσμός για τα Σχολεία”, μέσω του οποίου εξοπλίζει αίθουσες πληροφορικής σε σχολεία σε απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας! Με τη δική σου βοήθεια, θα εξοπλίσει περισσότερα!
Τώρα ας πάμε στο… προκείμενο. Δηλαδή τι πρέπει να διαλέξεις. Όπως στα περισσότερα πράγματα, η απάντηση εξαρτάται από τις δικές σου συνήθειες και απαιτήσεις. Δεν υπάρχει μια γενική απάντηση για όλους και για όλα. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να πούμε για όλους και για όλα είναι ένα: μην τσιγκουνευτείς. Εδώ δε μιλάμε για κάτι που μπορείς να “τη βγάλεις” και με ένα παλιό PC, με ένα πάμφθηνο tablet ή με ένα ανακατασκευασμένο laptop. Καλώς ή κακώς, οι απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης – και ειδικά των βιντεο-κλήσεων – είναι τέτοιες που απαιτούν σύγχρονο εξοπλισμό.
Χρειάζομαι desktop;
Στην περίπτωση του desktop PC, υπάρχουν κάποια σαφή πλεονεκτήματα, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Το desktop PC είναι πιο ισχυρό, μπορείς να το αναβαθμίσεις πιο εύκολα στο μέλλον, έχει μεγαλύτερη οθόνη για να διαβάζεις και να κάνεις εργασίες πιο άνετα, κανονικό πληκτρολόγιο και ποντίκι, ενώ και η ψύξη του είναι καλύτερη, λόγω μεγέθους. Το μειονέκτημα είναι πως θέλει κάποιον χώρο σε γραφείο ή τραπέζι, και δεν μετακινείται.
Είναι το laptop η καλύτερη επιλογή;
Το laptop είναι μια ενδιάμεση λύση. Μεταφέρεται σαφώς πιο εύκολα, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη οθόνη όσο ένα desktop, ενώ και το hardware του είναι λιγότερο ισχυρό από ένα desktop. Βέβαια, τίποτα δε σε εμποδίζει να έχεις και μια εξωτερική οθόνη και ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι σε κάποιο τραπέζι, ώστε να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματά τους, ενώ όποτε χρειάζεται, να παίρνεις το laptop και να διαβάζεις στο κρεβάτι! Προσοχή όμως στην ψύξη!
Μήπως να πάω σε tablet;
Τέλος, το tablet είναι το μηχάνημα με την απόλυτη φορητότητα, ενώ και η ψύξη του δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο, μιας και οι κατασκευαστές φροντίζουν γι’ αυτό. Τα tablets, σε γενικές γραμμές, “υποφέρουν” στο θέμα της επεξεργαστικής ισχύος – το hardware τους είναι σαφώς πιο “ασθενικό” εν συγκρίσει με ένα desktop ή ένα laptop – εκτός κι αν μιλάμε για τα κορυφαία tablets και ειδικά τα iPad της Apple. Στα “συν” τους προσμετράται το γεγονός πως μπορείς να τα πάρεις πραγματικά οπουδήποτε, ενώ η μικρότερη οθόνη τους αντισταθμίζεται από το γεγονός πως τα κρατάς πολύ πιο κοντά σου.
Αν μπορούμε να κάνουμε μια γενίκευση, θα προτείναμε ένα iPad για μαθητές δημοτικού, ενώ για μεγαλύτερες τάξεις μάλλον θα πηγαίναμε σε laptop. Για φοιτητές – και ειδικά σχολών θετικών επιστημών – προτείνουμε desktop PC ανεπιφύλακτα.
Αλλά είπαμε: ο καθένας ξέρει καλύτερα τις δικές του απαιτήσεις. Εσύ τι θα διαλέξεις;