DBRS: Η Ελλάδα εκπλήσσει ευχάριστα τις αγορές- Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης

DBRS: Η Ελλάδα εκπλήσσει ευχάριστα τις αγορές- Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης

Ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχεται να δώσει η DBRS λίγο πριν κλείσει το έτος. Σε νέο της report αναφέρει πως η Ελλάδα, και η Κύπρος, καταγράφουν ισχυρή ανάκαμψη και αναμένεται να ξεχωρίσουν ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αναλυτές αναφέρουν πως η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή  έναντι της πανδημίας, έχει τη δυνατότητα να ισορροπήσει δημοσιονομικά και δίνουν ραντεβού για την αξιολόγησή  της στις 18 Μαρτίου 2022.

Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της DBRS σχετικά με τις οικονομίες που θα καταγράψουν ανάπτυξη. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ουρουγουάη. Σε μια ανασκόπηση του 2021 ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε με τις προοπτικές να είναι θετικές για το μέλλον.  

Το 2021 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του έτους. Αυτές είναι η ενεργειακή κρίση , η οποία αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στο 2022. Οδήγησε σε μείωση των δαπανών των καταναλωτών και σε «ψαλίδισμα» της καταναλωτικής δαπάνης. Παράλληλα, πίεσε τα οικονομικά των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν να αντιμετωπίσουν και την κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η οποία καθυστέρησε παραδόσεις προϊόντων και δημιούργησε ελλείψεις στην αγορά. 

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση του 2021 ήταν ο κορονοϊός. Η παγκόσμια ανάπτυξη , εκτιμούν οι αναλυτές, θα «κάτσει» στο 5,9% το 2021 και θα «πέσει» στο 4,9% το 2022. Οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες είδαν την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει σταδιακά εξαιτίας της στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2023, όπου η αγορά θα μπορούσε να επιστρέψει στην κανονικότητα.  

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και τη νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες. Έτσι λοιπόν, το ΔΝΤ  εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες κατέγραψαν , κατά μέσο όρο, αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 122% το 2021. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 103%. Ωστόσο αναμένεται τα ελλείμματα να συρρικνωθούν το 2022, καθώς τα μέτρα στήριξης των οικονομιών θα αρχίσουν να υποχωρούν.