Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επιστροφή της στις αγορές, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, εκτιμώντας πως υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των δομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα.
Σε δηλώσεις του στο CNBC o James Athey, διαχειριστής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Aberdeen Asset Management, υποστηρίζει πως, παρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στην κατεύθυνση της επίλυσης των δομικών προβλημάτων.
«Εάν η ελληνική οικονομία δεν καταφέρει να αναπτύξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο να δουλεύει και να είναι παραγωγικό και να διασφαλίσει μία σταθερή ανάπτυξη, χωρίς να επαφίεται στην ελάφρυνση του χρέους, την εξωτερική στήριξη και τα συνεχή προγράμματα διάσωσης από τους Ευρωπαίους, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ο δρόμος που ανοίγεται είναι περισσότερο "υγιής" από λιγότερο "υγιής"», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Athey.
Μάλιστα, στην ερώτηση «πώς μπορεί η Ελλάδα να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα, αφού η ΕΚΤ δεν τα αγοράζει», ο James Athey απάντησε: «Δεν γνωρίζω».
«Πιστεύω ότι από την ελληνική σκοπιά (η επιστροφή στις αγορές) αντιμετωπίζεται ως ένα "παράθυρο ευκαιρίας". Είδαμε πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά από τις αρχές του έτους... το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην αγορά με μία διαφαινόμενη ελκυστική απόδοση, πρέπει να τους προκαλεί το ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι αναμένουμε και τη λήξη του προγράμματος QE μέσα στους επόμενους 6 - 12 μήνες. Σίγουρα, δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι τότε».
Για τον Michael Bapis, εκτελεστικό διευθυντή του ομίλου διαχείρισης πλούτου, Bapis, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μία στρατηγική κίνηση και οι αγορές το γνωρίζουν. Οπως αναφέρει σε e-mail του προς το CNBC, «η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται μόνη της, πριν από τη λήξη του προγράμματος, προκειμένου να αποφύγει νέο μνημόνιο. Σίγουρα, δεν επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα, όταν όμως το κάνουν, θέλουν να διασφαλίσουν πως οι αγορές θα γνωρίζουν πως πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση.
Ο όμιλος του Michael Bapis διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου ενός δισ. δολαρίων και όπως τονίζει, ενδεχόμενη επένδυση στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «συγκρατημένη αισιοδοξία».
«Μολονότι η οικονομία βελτιώνεται, πάνω από το 1/3 των Ελλήνων βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας».