Μπορεί η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη να μειώνει τις πιθανότητες του Grexit και να οδηγεί σε αναβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ, ωστόσο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υποτονική και χαμηλότερα από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης.
Αυτό αναφέρει η Citi σε έκθεση με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2016, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του χρέους να παραμένει μακρινή υπόθεση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, ο δρόμος για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος παραμένει ανηφορικός, ενώ η οικονομία σταθεροποιείται... διστακτικά. «Παρ'' όλα αυτά, πρόσφατα αφαιρέσαμε από το βασικό μας σενάριο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, καθώς εκτιμούμε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και στις τάξεις των πιστωτών».
Η Citi προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 0,3% το 2016 και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2017, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 0,5%. Χαμηλότερη των στόχων θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα επόμενα χρόνια, καθώς το 2018 τοποθετείται στο 0,9%, το 2019 στο 1,4% και το 2020 στο 1,5%.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, αυτό εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ μέχρι και το 2018, για να υποχωρήσει οριακά στο 178% του ΑΕΠ το 2019 και στο 175% το 2020.
Διαβάστε ακόμα:
- Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο - Αυξήθηκε στην ΕΕ