Brexit: Προσχέδιο συμφωνίας για μεταβατική περίοδο 21 μηνών

Brexit: Προσχέδιο συμφωνίας για μεταβατική περίοδο 21 μηνών

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Μ. Βρετανία καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία που προβλέπει μεταβατική περίοδο 21 μηνών για να ολοκληρωθεί το Brexit. Αισιόδοξες για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δηλώνουν οι δύο πλευρές.

Η Μ. Βρετανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαδικασίες της Ένωσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο με περιορισμένες αρμοδιότητες, ενώ δεν θα έχει λόγο για τις αποφάσεις που θα αφορούν στο μέλλον της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα ισχύουν στη Μ. Βρετανία όλοι οι ευρωπαϊκοί νόμοι. 

Πιο αναλυτικά, Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit που αφορούν τη μεταβατική περίοδο και άλλα θέματα και έχουν μια γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, αν και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

 

«Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα» σημείωσε ο Barnier, προσθέτοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σ'' ένα «μεγάλο μέρος» της συνολικής συμφωνίας για την «συντεταγμένη έξοδο» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Παραμένει όμως ένα βήμα», δήλωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν ακόμα αποκλίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνόρων στη Β. Ιρλανδία αλλά και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ στην επίλυση ενδεχόμενων διαφωνιών που σχετίζονται με τη συμφωνία αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, ο Barnier έκανε λόγο για ένα «νομικό κείμενο» για τη μεταβατική περίοδο (δηλαδή την περίοδο μετά την ημερομηνία του Brexit τον Μάρτιο του 2019) στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις «μέρα και νύχτα».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της ΕΕ να εφαρμόζουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (δηλαδή χωρις εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά όργανα), αλλά και ότι θα έχει ημερομηνία λήξης τη 31η Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Barnier, οι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ην. Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από την ημερομηνία του Brexit.

Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η «βεβαιότητα» που έχουν ζητήσει, καθώς τους δίνεται ο χρόνος «να προετοιμαστούν για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Davis.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, στην οποία δεσμεύονται για αποφυγή των «σκληρών συνόρων» και τη διασφάλιση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, τον κοινό χώρο ταξιδίων και τη συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου στη νήσο της Ιρλανδίας.

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Michel Barnier, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή».

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit κάλεσαν σήμερα εκτάκτως τους απεσταλμένους των κρατών-μελών και τους δημοσιογράφους ενώ εντείνονται οι εικασίες μεταξύ των διπλωματών για μια προσωρινή συμφωνία που θα προσφέρει μια μεταβατική περίοδο στη Βρετανία – αν και κάποιοι προτρέπουν σε επιφυλακτικότητα.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος διπλωμάτης, ωστόσο, υποβάθμισε τις εικασίες ότι η καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία το σαββατοκύριακο είχε φθάσει στο σημείο του να εξασφαλίσει στο Λονδίνο μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι η απροθυμία της Βρετανίας να συμφωνήσει στους όρους για τα ιρλανδικά σύνορα, που παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό τμήμα του προσχεδίου της συνθήκης αποχώρησης, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση.

Το Δουβλίνο ζητά διαβεβαιώσεις για τα σύνορα

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει πως η Βρετανία δεν θα «υπαναχωρήσει» από την προσωρινή συμφωνία για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν οι ηγέτες της ΕΕ προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο στη σύνοδο της Παρασκευής.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, ένα βασικό θέμα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, κοντεύει να συναφθεί μετά τις διαπραγματεύσεις του σαββατοκύριακου. Το Δουβλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το δεχθεί αυτό χωρίς νέες διαβεβαιώσεις από τη Βρετανία ότι μπορεί να υπάρξει μια «προστατευτική» ρύθμιση, στην περίπτωση που αποτύχουν όλα τα άλλα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» μετά το Brexit.

«Οι 27 της ΕΕ έχουν υπάρξει σταθεροί στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση σε κανένα σημείο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ

«Αυτό τονίζει τη σημασία του να δεσμευθεί ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες τις πτυχές της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου και του εφεδρικού Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία».

Ιρλανδός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Coveney ανυπομονεί να ακούσει την αξιολόγηση του διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier για το εάν συμβαίνει αυτό, προσθέτοντας: «Αυτό θα είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής».

Michel Barnier: Το Λονδίνο εξασφαλίζει μια μεταβατική περίοδο για μετά το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία συμφώνησαν ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση», δήλωσε ο Michel Barnier σε δημοσιογράφους ύστερα από ένα σαββατοκύριακο ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

«Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί 'δικλείδα ασφαλείας'' πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».