Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Λογαριασμός» πολλών δισ. ευρώ αναμένει και φέτος τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών αναγκών θα καλυφθεί και πάλι από τα ακίνητα αναφέρει η «Καθημερινή».

Ο προϋπολογισμός του 2016 έχει εγγράψει έσοδα από την περιουσία, της τάξεως των 3,78 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εκτός από τον στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και φέτος από τον ΕΝΦΙΑ, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει και αυξημένα έσοδα της τάξεως των 142 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ενοικίων. Παράλληλα, έως τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί και η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο από το 2009 έως το 2015, η συνολική συνεισφορά των ιδιοκτητών ακινήτων σε φόρους έχει πλέον ξεπεράσει τα 14,1 δισ. ευρώ.

Αυξημένη προβλέπεται, επίσης, ότι θα είναι και η φορολόγηση των εσόδων που προκύπτουν από την εκμίσθωση ακινήτων, κατά το ποσό των 142 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Τέλος, το 2016 θα χαρακτηριστεί, ωστόσο, και από τις νέες αντικειμενικές αξίες που δρομολογεί ήδη το υπ. Οικονομικών, προκειμένου να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και έως ότου προβεί στην οριστική διαμόρφωση των νέων αξιών επί των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι των ακινήτων, αρχής γενομένης από το 2017. Σε πρώτη φάση, για φέτος, προωθείται μια ήπιας μορφής διόρθωση των τιμών, που θα περιλαμβάνει μειώσεις τιμών αλλά και αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλωστε, το ΣτΕ δεν υπέδειξε τη συλλήβδην μείωση των τιμών, αλλά έκανε λόγο μόνο για «προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών».