Το βασικό, το κακό και τα... χειρότερα σενάρια
Παγκόσμια οικονομία

Το βασικό, το κακό και τα... χειρότερα σενάρια

Τέσσερα σενάρια περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ, για την παγκόσμια οικονομία, που στην καλύτερη περίπτωση θα βυθιστεί φέτος κατά 3%, για να ανακάμψει κατά 5,8% του χρόνου.

Είναι το καλό σενάριο, το οποίο πλαισιώνεται από τρία ακόμη, το ένα χειρότερο από το άλλο, με βάση τις παραδοχές ότι η πανδημία θα επανέλθει του χρόνου και ότι το ελατήριο της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα εκτιναχθεί εγκαίρως και με ένταση, όπως εκτιμούν αρκετές κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη.

Στο πρώτο από αυτά τα "κακά" σενάρια, η παραδοχή είναι ότι ο περιορισμός της πανδημίας θα κρατήσει περίπου 50% περισσότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι υπολογίζουν οι κυβερνήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, η παγκόσμια ύφεση θα φτάσει φέτος στο 6% αντί για το 3%.

Στο δεύτερο σενάριο, λαμβάνεται υπόψιν η παραδοχή ότι η πανδημία θα επιστρέψει μέσα στο 2021, γεγονός που σημαίνει ότι αντί για ανάπτυξη με ρυθμούς 5,8% η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως για όλη την επόμενη χρονιά η οικονομία θα σέρνεται και θα πετύχει μια οριακή ανάκαμψη μόλις 0,8%.

Στο τρίτο και χειρότερο όλων εναλλακτικό σενάριο, συνδυάζονται η επανεμφάνιση της πανδημίας το 2021 με τις επιπτώσεις από μια πιο αργή συγκράτηση των οικονομικών επιπτώσεων. Σε αυτό το σενάριο, η οικονομία του πλανήτη θα βιώσει του χρόνου μια νέα ύφεση άνω του 2%. Το σοκ δηλαδή θα διαχυθεί και την επόμενη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και εργαζομένους σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, με χρεοκοπίες και στρατιές ανέργων οι οποίοι δύσκολα θα απορροφηθούν.

Το βασικό σενάριο για τις μεγάλες χώρες

Στο βασικό σενάριο, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα βυθιστούν φέτος κατά 5,9% οι ΗΠΑ, 6,5% η Βρετανία, 5,2% η Ιαπωνία, 7% η Γερμανία, 7,2% η Γαλλία, 9,1% η Ιταλία και η Ισπανία 8%, συρρίκνωση πολύ χειρότερη από εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Την επόμενη χρονιά, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι υπό προϋποθέσεις 5,8%, δηλαδή ένα αποτέλεσμα τύπου “V”, αντανακλώντας την ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών, αυτό μεταφράζεται σε ρυθμό 4,5%, ενώ για την ομάδα των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών αυτό ισούται με 6,6%. Θυμίζουμε ότι το 2010 η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν 5,4% έναντι ύφεσης 1% το 2009.

Σε αυτό το βασικό πάντα σενάριο, η παραδοχή για ανάκαμψη το 2021 εξαρτάται από την αποκλιμάκωση της πανδημίας κατά το β’ εξάμηνο του 2020, γεγονός που θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που με την σειρά του θα φέρει την αποκατάσταση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Βασικές παραδοχές

Στις βασικές του παραδοχές το ΔΝΤ λαμβάνει υπόψιν του τα παρακάτω: 

Πανδημία: Εκτιμάται ότι θα εξασθενίσει στο β’ εξάμηνο του 2020, γεγονός που συνεπάγεται την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.

Διάρκεια του shutdown: Το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου ο κορονοϊός είχε εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες, σημαίνει ότι όλες βιώνουν διαταράξεις στην οικονομική τους δραστηριότητα. Τα προβλήματα θεωρείται πως συγκεντρώνονται κυρίως το β’ τρίμηνο του 2020 για όλες σχεδόν τις χώρες, πέραν ης Κίνας (που επηρεάστηκε περισσότερο κατά το α’ τρίμηνο). Αλλά η ανάκαμψη μετά από το σοκ θα είναι σταδιακή, καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή.

Χρηματοπιστωτικές συνθήκες: Έως και το το πρώτο εξάμηνο, η παγκόσμια οικονομία θα βιώνει δύσκολες χρηματοπιστωτικές συνθήκες τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι οικονομικές αυτές συνθήκες εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν το β’ εξάμηνο, εφόσον αρχίσει να συγκρατείται η πανδημία και επανέλθει σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα.

Τιμές εμπορευμάτων: Με βάση τις τιμές στην αγορά των futures στα τέλη Μαρτίου, η μέση τιμή spot του πετρελαίου εκτιμώνταν ότι θα ανέλθει φέτος στα 35,60 δολάρια το βαρέλι και στα 37,9 δολάρια το 2021.  Για τα από εδώ και πέρα χρόνια, οι τιμές πετρελαίου στα συμβόλαια futures αναμένεται να αυξηθούν προς τα 45 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα μέσα περυσινά επίπεδα των 61,40 δολαρίων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ.