Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο

Καλά νέα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων στα ταμεία του δημοσίου επιφύλασσε ο Οκτώβριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η θετική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμου δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για εφέτος. Η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο εκτιμάται, ότι συνέβαλε σημαντικά και η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η προθεσμία για την καταβολή της οποίας έληγε στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρου του δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι και η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο. Αυτές αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τις αυξήσεις των οφειλών των προηγούμενων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο είχε υπερβεί κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ γεγονός που οφειλόταν και στο ότι τον μήνα αυτόν έληγε η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ