Αποφεύγεται εμπλοκή Κομισιόν για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια

Αποφεύγεται εμπλοκή Κομισιόν για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ένα γενικό πλαίσιο αρχών και όχι εξειδικευμένες αναφορές θα περιλαμβάνει η απόφαση για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, που έρχονται προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας, στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνον με την αποφυγή τυχόν εμπλοκής στο όλο θέμα των θεσμών και της Κομισιόν. Από τη στιγμή που η ίδια γενική συνέλευση θα προτείνει την κατάργηση των εκπτώσεων 20% στα τιμολόγια της υψηλής τάσης, ως συμμόρφωση με το τρίτο μνημόνιο (Ν.4336/2015), εκτιμάται ότι το να εγκριθεί συγκεκριμένη απόφαση για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια και μάλιστα από τη ΔΕΗ, θα ενείχε τον κίνδυνο η εταιρία να βρεθεί υπόλογη ενώπιον της Κομισιόν, για ενδεχόμενη στήριξη της βιομηχανίας, κόντρα στο κοινοτικό δίκαιο.

Ο «σκόπελος» αυτός επιλέγεται, συνεπώς, να αποφευχθεί με μια απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις, στη λογική να υιοθετηθούν νέα, εξατομικευμένα, βιομηχανικά τιμολόγια. Η σχετική πρόταση της ΔΕΗ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, θα εγκριθεί τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, μεθαύριο, Πέμπτη, για να έρθει προς έγκριση στη γενική συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου.

Ήδη, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει κύκλο διαπραγματεύσεων με όλους τους βιομηχανικούς πελάτες της, χωρίς, όμως, να υπάρχει κατάληξη με κανέναν. Με το χρόνο να πιέζει, ώστε οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις γίνονται στη βάση του καταναλωτικού προφίλ εκάστου, συνυπολογιζομένου του κόστους προμήθειας κάθε εργοστασίου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούσαν τη βιομηχανία για μεγάλο διάστημα, η διακοψιμότητα και τα τιμολόγια υψηλής τάσης, οδεύουν πλέον προς τακτοποίηση. Τούτο προσδοκάται να αποτελέσει σημαντική ανάσα για τη βιομηχανία, καθώς και τα δύο μέτρα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της στην Ευρώπη.

Η διακοψιμότητα θα είναι το πρώτο βήμα και όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ και είχε μεταδώσει πρώτο το liberal.gr, η σχετική απόφαση θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Βεβαίως, αναμένεται να περιλαμβάνει οριακές αλλαγές στα ποσοστά των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν αποκλειστικά οι ΑΠΕ, με εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών, αλλά και της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις στην επιβάρυνση των φωτοβολταϊκών θα συνεπάγεται μικρή επιπλέον επιβάρυνση των αιολικών και των υδροηλεκτρικών. Το ΥΠΕΝ, μάλιστα, διαμηνύει ότι θα δοθεί και η δυνατότητα επιστροφών, στην περίπτωση που θα υπάρχει υπέρβαση του ποσού που θα καλύπτει τη βιομηχανία. Η διακοψιμότητα, ωστόσο, φαίνεται ότι θα εφαρμοσθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, καθώς θα απαιτηθεί ένα τρίμηνο από την απόφαση, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να οργανώσει τις auctions.