Aπό την Goldman Sachs στη Nomura - «Απόβαση» επενδυτικών τραπεζών στην Αθήνα

Aπό την Goldman Sachs στη Nomura - «Απόβαση» επενδυτικών τραπεζών στην Αθήνα

Μερίδιο από τα επερχόμενα μεγάλα deals της ελληνική οικονομίας θέλουν να πάρουν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες διεθνώς και σπεύδουν να τοποθετηθούν στην Αθήνα ανοίγοντας υποκαταστήματα και γραφεία. Την άφιξη στην Αθήνα πέντε μεγάλων διεθνών τραπεζών και την ενίσχυση αυτών που έχουν ήδη παρουσία αναμένει η αγορά, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει μετά τις πρώτες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, placements και εξαγορές στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα και με προοπτική την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχει ήδη καταγραφεί σταδιακά από το τέλος το 2020 ενδιαφέρον των επενδυτικών οίκων, ενώ στην πορεία όλο και αυξάνεται. Έτσι είδαμε και τις πρώτες κινήσεις. Είναι ενδιαφέρον επενδυτικών τραπεζών ή των επενδυτικών τμημάτων τους και η JP Morgan είναι ήδη εδώ με επικεφαλής τον Στέλιο Παπαδόπουλο.

Ήρθαν JP Morgan και Deutsche Bank, αναμένονται... Goldman Sachs, BofA και Nomura

 

Να όμως που και η Deutsche Bank η οποία είχε από χρόνια ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της και είχε εγκαταλείψει την Αθήνα επέστρεψε και είναι εδώ από τον Οκτώβριο, έχοντας ανοίξει γραφείο επενδυτικής τραπεζικής, στο οποίο ανέλαβε επικεφαλής ο Δήμος Αρχοντίδης.

Στο μεταξύ το μεγάλο όνομα που συζητείται στην αγορά είναι η Goldman Sachs, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ανοίξει σύντομα υποκατάστημα, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις υποθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. 

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι το «σπίτι» των μεγάλων deals, θα έχει σοβαρή παρουσία στην ελληνική αγορά και θα παρακινήσει και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Εκτιμάται ότι το κλίμα που ευνοεί τις επενδύσεις, θα αναγεννήσει μετά από δεκαετίες μία παροικία στελεχών και κατηρτισμένων deal makers που θα πλαισιώσουν τους πρωτοπόρους, οι οποίοι είναι εδώ από καιρό.

Σταθερή η παρουσία των BNP και Citi, αποχωρεί η HSBC

 

Η Goldman Sachs ήδη μετείχε σε μεγάλα deals το 2021, για παράδειγμα στον ενεργειακό κλάδο τα οποία χειρίστηκε ο Χάρης Ηλιάδης. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υποκαταστήματα έχουν οι εξής ξένες τράπεζες: 

  • Η HSBC η οποία όμως έχει αντίθετη στρατηγική και πορεύεται προς την έξοδο από τη χώρα αναζητώντας αγοραστή.
  • Η γαλλική BNP Paribas, που δεν έφυγε ποτέ, άντεξε στα δύσκολα χρόνια και έχει σταθερή παρουσία και ενδέχεται να την ενισχύσει, ειδικά αν εμφανισθεί και δεύτερο… γαλλικό «σπίτι»
  • Το Citigroup με τραπεζικό υποκατάστημα.
  • Η ιταλική Unicredit επίσης με τραπεζικό υποκατάστημα.
  • Η JP Morgan με γραφείο όπως προαναφέρθηκε

Μετά την Deutsche Bank που είναι ήδη εδώ και την Goldman Sachs που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, εκτιμάται ότι και η έτερη μεγάλη επενδυτική Τράπεζα Bank of America, πρόκειται να αποκτήσει σταθερή παρουσία.  Αλλά η έκπληξη μεταξύ των ενδιαφερόμενων ακούει στο όνομα της ιαπωνικής επενδυτικής Nomura.

Η Nomura έχει παρουσία μεταξύ των primary dealers των ελληνικών ομολόγων και ασφαλώς η προοπτική της επαναφοράς σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας, δεν της είναι αδιάφορη.

Ειδικά που, η εκ των προτέρων καλή τοποθέτηση στην αγορά θα την φέρει σε προνομιακή θέση σε σχέση με την τοπική αγορά και τις αγορές Ιαπωνίας και της Άπω Ανατολής. Και θα μπορούσε να ειπωθεί και «αποκλειστική» θέση πέραν της προνομιακής, αν δεν είχε ήδη εμφανισθεί και η κινεζική Commercial Bank of China.  Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς συζητούν για ενδιαφέρον από πλευράς της βουλγαρικής TBI Bank.

Μετά την κρυάδα που προκάλεσε το Brexit στις αγορές, το φιλικό περιβάλλον που δημιουργεί για την επιχειρηματικότητα η Ελλάδα,  βοηθάει για να μπει η ελληνική οικονομία στο ραντάρ των ξένων επενδυτικών τραπεζών.

Τα στελέχη των οίκων κουβαλούν μαζί τους τις γνωριμίες τους και τη δύναμη των πελατών τους. Η διατήρηση ολιγομελών γραφείων και μόνον ωστόσο, είναι δαπανηρή υπόθεση γιατί μπορεί να στοιχίζει από 1,5-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως πράγμα που οι οίκοι θέλουν να αποφεύγουν, εκτός αν υπάρχουν καλές δουλειές. Και τα κίνητρα που δίνονται μαζί με το «δέλεαρ» των επιχειρηματικών deals είναι αρκετά για να υπερκεράσουν τους  δισταγμούς.