Απειλή για το 2022 η δίδυμη κρίση

Απειλή για το 2022 η δίδυμη κρίση

Την ημέρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μέτρησε» κοντά στα 700 εκατ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις πιστοποιώντας και δια της δημοσιονομικής οδού ότι η ανάπτυξη της φετινής χρονιάς είναι σαφώς ταχύτερη από το 6,9% που έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό, ήρθαν τα μηνύματα ανησυχίας από το ενεργειακό και το υγειονομικό μέτωπο να «γκριζάρουν» την εικόνα. Τιμή χονδρικής στο ρεύμα άνω των 328 ευρώ η μεγαβατώρα δεν είχε καταγραφεί ποτέ.

Ούτε η τιμή του φυσικού αερίου φλερτάριζε τόσο επίμονα με το επίπεδο των 130 ευρώ η μεγαβατώρα. Όσο για τις εκτιμήσεις για την μετάλλαξη όμικρον, μόνο προβληματισμό προκαλούν σχετικά με την έκταση που μπορεί να λάβει ένα πιθανό επόμενο πανδημικό κύμα. Εν μέσω του προβληματισμού και της αβεβαιότητας που προκαλεί η δίδυμη κρίση, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις με κεντρικό στόχο να «προστατευτεί» κατά το δυνατόν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι δεδομένο ότι ειδικά ο πληθωρισμός (ο οποίος είναι πιθανό να αναρριχηθεί ακόμη και στο 5% τον Δεκέμβριο και τον ιανουάριο) θα κάνει ζημιά στο ΑΕΠ η οποία μπορεί να ποσοτικοποιηθεί εύκολα αν μετρήσει κάποιος την αύξηση των εισαγωγών από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων. To δυστύχημα είναι ότι η ζημιά θα μεγαλώσεις καθώς το 2022 θα ξεκινήσει με πολύ υψηλές τιμές στην ενέργεια οι οποίες δύσκολα θα αποκλιμακωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η διαχείριση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται επιβάλλει ψυχραιμία. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όπως προκύπτουν. Η ρευστότητα των επαγγελματιών θα στηριχτεί με την αναβολή των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές (πρόσθετο κούρεμα αποκλείεται προς το παρόν) και τις αναβολές πληρωμών που σχετίζονται με τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου ενώ τα νοικοκυριά θα στηριχτούν με την παράταση των μέτρων επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και στις αρχές του 2022. Βέβαια, αυτή τη φορά για την επιδότηση θα ακολουθηθεί διαφορετικό «μοντέλο».

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια. Χρήματα θα πιστώνονται μόνο στους λογαριασμούς όσων πληρούν τα κριτήρια που θα αποφασιστούν. Το αν αυτά θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά ή αν θα υπάρχει και ρήτρα κατανάλωσης, θα ανακοινωθεί στις αρχές του χρόνου. Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις.

Ο αρχικός στόχος είναι τα μέτρα να χρηματοδοτηθούν με τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Ενεργειακής Μετάβασης. Είναι πιθανό όμως να χρειαστεί να υπάρξουν πρόσθετες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση που θα λάβουν οι δίδυμες κρίσεις.