Αντίθετοι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι επιστημονικοί φορείς

Αντίθετοι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι επιστημονικοί φορείς

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απέρριψαν ομόφωνα «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο» το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, για το οποίο, όπως αναφέρουν, δεν έχει προηγηθεί η οφειλόμενη στοιχειώδης συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, οι επιστημονικοί φορείς σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η τυχούσα εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέρουν οι επιστημονικοί φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή, την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των ?γκρίζων? ζωνών της οικονομίας».

Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καλούν όλους τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος μαζί με το μέλος του Δ.Σ, Σεραφείμ Ζήκα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεώργιος. Ρούσκας με τον ταμία του Συλλόγου Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Νικόλαος Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ιωάννης Μαρμαράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ