Αντιδράσεις και μπαλώματα στο ασφαλιστικό

Αντιδράσεις και μπαλώματα στο ασφαλιστικό

Το Μαξίμου εξετάζει να προχωρήσει σε διορθώσεις στο νομοσχέδιο, με στόχο να μην επιβαρυνθούν πολύ από την αύξηση των εισφορών νέοι επιστήμονες, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

Ο υπουργός εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας, καθώς η φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η υιοθέτηση ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, η πληρωμή των εισφορών από τον ερχόμενο χρόνο, για την κύρια σύνταξη, θα ανέρχεται στο 20% του δηλωθέντος εισοδήματος. Στη συνέχεια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, για διάστημα τριών ετών, νέοι επιστήμονες και ενδεχομένως και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν χαμηλότερο ασφαλιστέο εισόδημα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το κατώτερο εισόδημα επί του οποίου θα μπορεί να ασφαλίζεται κάποιος να είναι το 80% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 468 ευρώ μηνιαίως, όπως ισχύει και για τους αγρότες. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά μόνον του ςνέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς ή αν θα επεκταθεί και στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι απασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα υπάρχει και εργοδοτική εισφορά της τάξης του 13,5%, ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν μόνον 6.5% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Μια εκκρεμότητα που θα πρέπει να διευθετηθεί είναι το τί θα γίνει με τους πολίτες που άρχισαν να ασφαλίζονται από την 1/1/1993 και εντεύθεν, οι οποίοι παράλληλα με την μισθωτή τους εργασία για την οποία ασφαλίζονται και διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχοντας όμως εξαίρεση από τη δεύτερη ασφάλιση.

Για τους δικηγόρους, ο υπουργός εργασίας, ανέφερε ότι εκπρόσωποι των νομικών του ζήτησαν να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του εφάπαξ και επιστροφής των εισφορών σε όσους είναι ακόμη εν ενεργεία, αλλά και ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια. Για τους δημοσιογράφους ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι γίνεται διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για να πειστούν ότι το αγγελιόσημο είναι οιονεί ασφαλιστική εισοφορά, ώστε να συνεχίσει να εισπράττεται.

Στο μεταξύ, μίνι συνέδριο με αιχμή τη διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα διοργανώσει την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η ΓΣΕΕ, που συγκαλεί παράλληλα και το Γενικό της Συμβούλιο.