Άνοιξε το "καπάκι" για τις αποκρατικοποίησεις

Άνοιξε το "καπάκι" για τις αποκρατικοποίησεις

Σε στρατηγικού χαρακτήρα και μη επιχειρεί να χωρίσει η κυβέρνηση από κοινού με τους θεσμούς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Τι σημαίνει αυτό;

Πως ακίνητα και δευτερεύουσας σημασίας εταιρείες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να προστεθούν στις εννέα αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όχι όμως και κομβικού χαρακτήρα μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα δήλωσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τους δανειστές, με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τα όσα διαρρέονται τις τελευταίες εβδομάδες περί πίεσης των δανειστών για 27 ιδιωτικοποιήσεις, ο εν λόγω παράγοντας περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές για τη πορεία της διαπραγμάτευσης.

"Η συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πήγε πολύ καλά, αν και υπάρχουν ακόμα 2-3 θέματα ανοιχτά", είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για χαμηλής αξιολόγησης ζητήματα.

Ποια είναι αυτά; Ουδείς ξέρει. Πόσες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν πέραν των εννέα που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση; Άγνωστο. Τι συζητούσαν επομένως επί πέντε ώρες, από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 10.30 το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές, απουσία της Ντέλια Βελκουλέσκου που αναμένεται σήμερα; Μυστήριο και αυτό.

Σε μια στιγμή όπου γίνεται σαφές πως οι αποκρατικοποιήσεις απειλούν να ανάψουν φωτιές στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στα στελέχη, σε βουλευτές και υπουργούς, η κυβέρνηση προτιμά να κρατά το στόμα της κλειστό. Όσο λιγότερα δίνει προς τα έξω, τόσο το καλύτερο γι' αυτήν. Ούτως ή άλλως γνωρίζει πως θα έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα εφόσον οι θεσμοί επιμείνουν για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, γι' αυτό και είναι... κουμπωμένη.

Δίχως όμως στοιχεία στα χέρια του, μόνο σε σενάρια και εικασίες μπορεί να επιδοθεί κανείς. Ένα ωστόσο είναι βέβαιο, πως δύσκολα η κυβέρνηση θα πέσει στα μαλακά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το νέο Ταμείο και τα έσοδά 50 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει σε βάθος τριάντα ετών, αποτελούν την εγγύηση για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον ESM το καλοκαίρι. Δάνειο χωρίς εγγύηση δεν υπάρχει, οι Γερμανοί το γνωρίζουν καλά, το ξέρει και η κυβέρνηση, επομένως, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πικρό ποτήρι των πωλητηρίων και των παραχωρήσεων.

Προς το παρόν, όλοι οι παραπάνω λόγοι εξηγούν την αμηχανία κορυφαίων υπουργών, όπως οι Τσακαλώτος και Σταθάκης, που ενώ ήταν λαλίστατοι με το Φορολογικό και Ασφαλιστικό (έως και συνέντευξη έδωσαν), αποφεύγουν επιμελώς να μιλήσουν για το νέο Ταμείο του Πλούτου, να ενημερώσουν για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση, αν η συμφωνία έχει κλείσει, ποιες αποκρατικοποιήσεις θα περιλαμβάνει. Ιδεολογικά δεν τις υιοθετούν, αντιλαμβάνονται ότι τις υπέγραψαν και πρέπει να τις τηρήσουν, αλλά δε μπορούν και να συζητούν για αυτές.

Στο Βερολίνο ωστόσο έχουν εμμονή με τις αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να... γελούν με τις δηλώσεις Δρίτσα ότι η παραχώρηση του ΟΛΠ… δεν έχει ακόμη τελειώσει, δεν θα κάνουν ωστόσο και τη χάρη στη κυβέρνηση να κάνει μόνο εννέα ιδιωτικοποιήσεις, και μετά τέρμα. Θα επιμείνουν για περισσότερες οι Γερμανοί, η κυβέρνηση το ξέρει, γι' αυτό και δε λέει κουβέντα για τη πορεία της διαπραγμάτευσης.

Γνωρίζει ότι πρέπει να φορέσει το συγκεκριμένο κοστούμι, κι ας της πέφτει στενό, όπως και ότι δεν το "έχει" με τις αποκρατικοποιήσεις. Φοβάται ότι αν ανοίξει για τα καλά η κουβέντα, η Ελλάδα θα γεμίσει με μικρές και μεγάλες εστίες αντιδράσεων τύπου ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Κερδίζει επομένως χρόνο η κυβέρνηση. Η χθεσινή συζήτηση του Ευ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς για τις αποκρατικοποιήσεις εντάσσεται σε αυτή τη λογική, δεν έχει τελειώσει η κουβέντα, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν πρόκειται ωστόσο να γίνουμε σοφότεροι, να μάθουμε αν τελικά θα γίνουν εννέα, δέκα, είκοσι ή παραπάνω αποκρατικοποιήσεις.

Το πιθανότερο είναι πως μόνο όταν διαβάσουμε τη νέα συμφωνία θα μάθουμε τι ακριβώς αποφασίστηκε. Μέχρι τότε οι υπουργοί θα τηρούν σιγήν ιχθύος καθώς πολλοί τους ψήφισαν με την ελπίδα ότι στο συγκεκριμένο μέτωπο θα κάνουν αντάρτικο στους δανειστές, αλλά από το σύνθημα "εθνικό έγκλημα οι ιδιωτικοποιήσεις" που φώναζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα "ξεπουλάει τα πάντα", όπως τον κατηγορούν δικά του στελέχη, αρκετοί ψηφοφόροι του.

Γ.Φ.