Ανάπτυξη από 1η Ιουλίου και για... 22 συνεχόμενα τρίμηνα

Ανάπτυξη από 1η Ιουλίου και για... 22 συνεχόμενα τρίμηνα

Οι επόμενες εβδομάδες σηματοδοτούν το τέλος του μεταβατικού β΄τριμήνου κατά το οποίο η ελληνική οικονομία πέρασε σε ανάπτυξη μετά από έναν ολόκληρο χρόνο σφοδρής -και μη αντιμετωπίσιμης- ύφεσης.

Εκτός απροόπτου, από την 1η Ιουλίου ξεκινά μία περίοδος ισχυρής ανάπτυξης με την ελπίδα να αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματική η διαδικασία εμβολιασμού και να σημάνει το τέλος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα που θέτει εκ των πραγμάτων το Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό ΑΕΠ έχει μπροστά του... 22 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με στόχο να φτάσει κοντά στα 220 δισ. ευρώ στο τέλος του 2026, έναντι 168 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Αν ο στόχος επιτευχθεί, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει πλησιάσει κατά πολύ το ΑΕΠ που εμφάνιζε πριν την κρίση χρέους και τη χρεοκοπία της περασμένης δεκαετίας. Το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 222 δισ. ευρώ το 2007, στα 232 δισ. ευρώ το 2008 και στα 231 δισ. ευρώ το 2009, από όπου άρχισε η κατρακύλα.

Θα είναι η πιο εντυπωσιακή και «γεμάτη» περίοδος ανάπτυξης που έχει καταγραφεί, με τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε διάστημα 5 ετών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», σε συνδυασμό με τα πολύ σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπάρξει μόνιμος αναπτυξιακός αντίκτυπος που θα αλλάξει επίπεδο την ελληνική οικονομία.

Οι περισσότεροι αναμένουν ετήσια επιπλέον ώθηση στο ΑΕΠ της τάξης του 1% μόνο από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ακόμη μεγαλύτερη ετήσια ώθηση από τις μεταρρυθμίσεις.

Για το 2020, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3% και 4,7%. Η χαμηλότερη πρόβλεψη στο 3% είναι της Fitch, ακολουθεί της Bank of America Merrill Lynch στο 3,4%, του υπουργείου Οικονομικών στο 3,6%, της ΤτΕ στο 4,2%, της Alpha Bank στο 4,6% και της ΕΤΕ στο 4,7%.

Η διαφορά είναι μεγάλη αλλά και δικαιολογημένη από τη στιγμή που τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Για παράδειγμα, το 3% της Fitch είναι εκτίμηση του Ιανουαρίου και από τότε έχουν αλλάξει πολλά, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα φανεί στην επόμενη αξιολόγηση του οίκου, όπου θα υπάρξει αναθεώρηση επί τα βελτίω.

Όλοι οι οργανισμοί που κάνουν προβλέψεις για την ελληνική οικονομία εκτιμούν στην ουσία το ίδιο πράγμα: Οτι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά περίπου 10% στη διετία 2021-2022.

Η Fitch λ.χ. είχε προβλέψει ανάπτυξη 3% το 2021 και 7,6% το 2022 και τώρα η εκτίμηση για το 2021 έχει ανέβει λίγο και έχει υποχωρήσει ελαφρώς για το 2022, όμως αθροιστικά δίνουν την ίδια ανάπτυξη στη διετία.

Υπάρχουν ορισμένοι πολύ καλοί οιωνοί που ανεβάζουν τον πήχη προς το ανώτερο άκρο των εκτιμήσεων. Ο ένας σχετίζεται με την ύφεση του α΄ τριμήνου. Εξαιτίας της συνέχισης του lockdown το ΑΕΠ αναμενόταν στο -7% και τελικά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση… μόλις 2,3%.

Αυτό σημαίνει ότι το carry over από την πανδημία είναι ασθενέστερο στο β’ τρίμηνο και αφήνει περιθώρια για υψηλότερη ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου το ΑΕΠ εκτιμάται ότι έτρεξε με ρυθμό κοντά στο 10%.

Αναμφίβολα πολλά θα κριθούν από την πορεία των τουριστικών εσόδων, αλλά όπως και να’ χει το τρίμηνο που ξεκινά την 1η Ιουλίου θα είναι το πρώτο «γεμάτο» τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης.

Από κει και πέρα, ο ορίζοντας είναι καθαρός και τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων «εγγυώνται» μόνιμη ανάπτυξη για την επόμενη 5ετία.