Αναχώματα στην επέλαση της ακρίβειας - Τα σενάρια για ρεύμα, αέριο και επιστρεπτέα

Αναχώματα στην επέλαση της ακρίβειας - Τα σενάρια για ρεύμα, αέριο και επιστρεπτέα

Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου για τα νοικοκυριά, νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα - αλλά όχι οριζόντια για όλους - και ετάθεση για αργότερα της αποπληρωμής των επιστρεπτέων από 700.000 επιχειρήσεις. Τρία μέτρα, που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, ως αναχώματα απέναντι στη συνεχιζόμενη επέλαση της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να κλείνει στο 4,8% το Νοέμβριο. Δεν είναι μόνο το ρεύμα (+37,8%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (+45,2%), αλλά ότι οι αυξήσεις διαχέονται σε όλο το φάσμα της αγοράς, με πρώτα τα τρόφιμα.

Το πρώτο μέτωπο αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο νέος γύρος επιδοτήσεων από Ιανουάριο θα συνοδεύεται από «κόφτη» για τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως φαίνεται να ζητά και η Κομισιόν. Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια για όλους, όπως τα 39 ευρώ, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα, και για κάθε νοικοκυριό - φτωχό, μεσαίο και πλούσιο - όπως ισχύει για το Δεκέμβριο. Τα περιθώρια για μια επανάληψη του ίδιου σκηνικού είναι πολύ μικρά. Ο νέος γύρος ενισχύσεων θα χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα κριτήρια, πιθανότατα εισοδηματικά.

Οι αντοχές των κρατικών ενισχύσεων δεν είναι ατελείωτες πολλώ δε μάλλον όταν τίποτα δεν σηματοδοτεί γρήγορο τέλος της ενεργειακής «καταιγίδας». Το φυσικό αέριο, έπειτα από μια ολιγοήμερη υποχώρηση στα 85 ευρω η μεγαβατώρα, έσπασε ξανά το φράγμα των 100 ευρώ. Χαρακτηριστικό το διάγραμμα στα futures Ιανουαρίου. Tα δικαιώματα CO2 αφού έσπασαν προ ημερών ενδοσυνεδριασκά το φράγμα των 90 ευρώ/ τόνος, κινούνται στα επίπεδα των 83 ευρώ. Η τιμή χονδρικής έχει υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, αλλά παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη (186 ευρώ η μεγαβατώρα), χωρίς καμία ένδειξη ότι δεν θα πάρει πάλι την ανιούσα.

Το δεύτερο μέτωπο, όπου εξετάζεται παρέμβαση είναι στο φυσικό αέριο. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και διπλασιασμός της έκπτωσης του 15% στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές, προκειμένου αυτή να φτάσει στο 30%. Πέραν τούτου, για το 2022, η κυβέρνηση προσδοκά σε ένα καλό συμβόλαιο με την Gazprom -προς ώρας δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο- σενάριο που θα της επιτρέψει να προβεί σε ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές παραμένουν ψηλές. Το παζάρι με τους Ρώσους δείχνει πολύ σκληρό, βήματα προόδου σε κάποια σημεία λέγεται ότι έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο να είναι αρκετά, και η απόλυτη σιγή ιχθύος που τηρεί η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, δείχνει και το βαθμό δυσκολίας.

Οι Ρώσοι ζητούν για τις ποσότητες του 2022, η σύνδεση της φόρμουλας τιμολόγησης του αερίου με τον χρηματιστηριακό ολλανδικό δείκτη TTF, να ανέβει από το σημερινό 40% (το υπόλοιπο 60% ακολουθεί τις διακυμάνσεις του αργού) στο 100%. Αδύνατο να το δεχτούμε, αφού ο δείκτης έχει αυξηθεί πάνω από 500% σε ένα χρόνο. Πόσο κοντά είναι ένας συμβιβασμός και τι θα σήμαινε ; Αντί για 100% με το φυσικό αέριο, η σύνδεση να είναι π.χ. 60%, 70% ή 80%, όπως πληροφορείται η στήλη. Σε μια τέτοια περίπτωση, του χρόνου θα έχουμε καλύτερες τιμές από αυτές που προτείνουν οι Ρώσοι, ωστόσο και πάλι ακριβότερες από τις σημερινές.

Το τρίτο μέτωπο, αφορά τα σενάρια παράτασης της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας που έλαβαν 700.000 επιχειρήσεις. Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται και παράταση για το πρόγραμμα παγίων δαπανών για τις 31.000 επιχειρήσεις που θα μπορούν και μεσα στο 2022 να συμψηφίζουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με το «κουπόνι» που έχουν λάβει. Την παράταση ζητά καιρό τώρα επίμονα η αγορά, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή  για το αν τηρούν ή όχι τους όρους και τις προυποθέσεις.