Άμεσα θα πουληθούν Νηρέας και Σελόντα από τις τράπεζες

Άμεσα θα πουληθούν Νηρέας και Σελόντα από τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απολύτως άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πώληση των δύο μεγαλύτερων ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών από τις τράπεζες, οι οποίες είναι αποφασισμένες να «τρέξουν» όλες τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις και να «καθαρίσουν» εντελώς από δραστηριότητες που δεν είναι το core business τους.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. To αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η τακτική που εφαρμόζουν το τελευταίο δίμηνο, όπου έχουν «τρέξει» όλες τις εκκρεμότητες, πουλώντας το 10% της Ελλάκτωρ, το 20% της Grivalia Properties την περασμένη Τρίτη από τη Eurobank, ενώ αποχωρούν και από πλήθος άλλες δραστηριότητες, όπως ξενοδοχεία κ.λπ.

Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες συμμετείχαν στο project αναδιάρθρωσης του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια, με τους δύο ομίλους Νηρέα και Σελόντα να έχουν βελτιώσει τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση πλέον.

Με ανακοινώσεις τους προς το Χ.Α. οι δύο εισηγμένες εταιρείες, leaders του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γνωστοποίησαν ότι οι τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, έχουν ήδη δώσει εντολή στους συμβούλους τους ώστε να οργανώσουν διαγωνιστική διαδικασία, «η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε πώληση του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής τους στις δύο εταιρείες».

Τις διαδικασίες έχουν αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών οι εταιρείες Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των τραπεζών και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης ως νομικός σύμβουλος.

Τα ποσοστά των τραπεζών

Οι Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank κατέχουν το 74,98% στη Νηρέας και το 79,61% στη Σελόντα. Στη Νηρέας η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 32,51%, η Alpha 20,65%, η Eurobank 15,64% και η Εθνική 6,18%. Η αποτίμηση της Νηρέας στο ταμπλό του Χ.Α. είναι 85,4 εκατ. ευρώ.

Στη Σελόντα, η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 32,92%, η Alpha Bank το 21,97%, η Eurobank 13,28% και η Εθνική 11,44%. Η αποτίμηση της Σελόντα είναι στα 59 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα

Το... ιδανικό για τις τράπεζες αλλά και για τις εταιρείες θα ήταν το συνολικό τίμημα να προσέγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ καθώς μιλάμε για τον πιο εξαγωγικό και εξωστρεφή κλάδο της εγχώριας επιχειρηματικότητας, που και σε απόλυτα μεγέθη, παραμένει από τα πιο «δυνατά» χαρτιά της ελληνικής οικονομίας. Όμως, λόγω των οφειλών που εξακολουθούν να έχουν οι δύο όμιλοι, που ανέρχονται περίπου στα 320 εκατ. ευρώ, το τίμημα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ.

Υποψήφιοι επενδυτές

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους επενδυτές, πολλά σχήματα διαφόρων μεγεθών φαίνεται πως κατά καιρούς έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να «χτυπήσουν» τις δύο εταιρείες. Όμως, στο... δια ταύτα, μένει να δούμε ποιες ή ποιοι θα κάνουν πρόταση.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, είναι ο τουρκικός όμιλος Kilic, το KKR, η αμερικανική Amerra Capital Management (το σχήμα που εξαγόρασε την Ανδρομέδα), καθώς επίσης τα Fortress, Υork Capital, Capital, Oaktree, Rhone Capital κ.λπ.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Το succes story της 30ετίας και οι κομβικές προκλήσεις

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ήταν ένα πραγματικό succes story των τριών τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας, καθώς οι εταιρείες – εκμεταλλευόμενες τα σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας – έφτασαν να είναι leader παγκοσμίως σε κάποιους τομείς.

Ο κλάδος έφτασε να «κυβερνά» διεθνώς την αγορά και να οριοθετεί τις εξελίξεις, ενώ για τη χώρα ήταν ένα ισχυρό εξαγωγικό ατού, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης και της χρεοκοπίας. Αξίζει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου είχε τέτοια ανάπτυξη την 30ετία, αγγίζοντας το 2012 το 0,38% του ΑΕΠ!

Ακόμη και στα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είχαν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό στο χώρο των τροφίμων με τις εξαγωγές να φτάνουν προ λίγων ετών τα 400 εκατ. ευρώ! Ένα τεράστιο ποσό, που από μόνο του μαρτυρά τη δυναμική του κλάδου και το πόσο «δυνατά» παίζει στο διεθνές στερέωμα.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα και η κατάσταση στον κλάδο είναι γνωστή. Λόγω του πρότερου υπερδανεισμού στον οποίο αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πέρασαν προ διετίας στα χέρια των τραπεζών.

Όμως, δεν υπάρχουν πολλοί τομείς και κλάδοι – είτε τροφίμων είτε άλλων – που η χώρα μας να φτάσει να έχει είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη θέση σ'' ότι αφορά τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελλάδα είναι leader, μαζί με την Τουρκία.

Χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλου Εθνικού Πρωταθλητή 

Σύμφωνα με κορυφαίους γνώστες του κλάδου, τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα να δημιουργήσει έναν μεγάλο εθνικό πρωταθλητή στον κλάδο των ψαριών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η πώληση των Νηρέα και Σελόντα (που πάει μαζί με τη Δίας) γίνει σε έναν επενδυτή.

Οι ίδιοι δηλαδή τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου, ηγετικού σχήματος, ανταγωνιστικού διεθνώς, που θα μπορεί να χαράξει πολιτικές και να οριοθετήσει τιμές στα διεθνή... ύδατα, θα έχει την τεχνογνωσία να μπει σε νέα προϊόντα και γενικώς το εκτόπισμα να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Ένα σχήμα κύρους που θα μεγεθύνει και θα ισχυροποιήσει τον κλάδο, μέσα από οικονομίες κλίμακος, τεχνογνωσία και ενοποίηση κοινών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με αυτούς, το νέο σχήμα που εκ των πραγμάτων θα είναι ισχυρό και θα «μετράει» διεθνώς, θα μπορεί σε 2-3 χρόνια να έχει δυνητικό ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ, με τα 400 εκατ. εξ αυτού να είναι από εξαγωγές! Οι δύο μεγάλες εταιρείας (συν τη Δίας) έχουν αυτή τη στιγμή υποχρεώσεις 320 εκατ. ευρώ, αυτό είναι το σύνολο του δανεισμού τους.

Η μεγάλη τεχνογνωσία των Ελλήνων στο χώρο

Οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές έχουν συσσωρευμένη τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά επιφανή στελέχη του κλάδου, έχουν ήδη πιάσει κορυφαία πόστα σε διεθνείς εταιρείας σε Τουρκία, Ντουμπάι, Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες.

Θυμίζουμε ότι στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες επιτεύχθηκε η ανάπτυξη τσιπούρας έτοιμης για πώληση 350 γραμμαρίων σε μόλις εννέα μήνες, ενώ προ 10-15 ετών απαιτούνταν 18 μήνες για το ίδιο ψάρι.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σ'' αυτό τον κλάδο. Το κυρίαρχο είναι το κλίμα, η μορφολογία των νερών, τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα εκατοντάδες νησιά, ενώ εξίσου σημαντική είναι η μεγάλη τεχνογνωσία λόγω της ανάπτυξης που υπήρξε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τι αποτελέσματα είχαν το 2016 Νηρέας και Σελόντα

Το 2016 η Νηρέας είχε αύξηση πωλήσεων και λειτουργικών κερδών, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η τιμή της τσιπούρας κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 197,8 εκατ. ευρώ έναντι 185,4 εκατ. ευρώ το 2015 (+6,7%), ενώ οι εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 78,9% των πωλήσεων, ανήλθαν σε 156,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,3%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων (προ της αποτίμησης των βιολογικών στοιχείων σε εύλογη αξία) ανήλθαν σε 27,3 εκατ. ευρώ από 22,3 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 22,4%.

Η αύξηση των λειτουργικών κερδών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ποσοτήτων πώλησης και στη μείωση του κόστους παραγωγής των ψαριών. Το 2016 έκλεισε για τον όμιλο με κέρδη.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 68,1 εκατ. ευρώ το 2015. Η τόσο μεγάλη απόκλιση σε σύγκριση με το 2015 οφείλεται στο γεγονός ότι το 2015 τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν κέρδη 57,2 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση σε εύλογη αξία της αναδιάρθρωσης των δανείων και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου έφτασαν στα 10,9 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt), προ της επίδρασης από την αποτίμηση των δανείων του ομίλου σε εύλογη αξία ανέρχεται σε 171,6 εκατ. ευρώ.

Σελόντα

Ο κύκλος εργασιών της Σελόντα το 2016 έφτασε στα 168 εκατ. ευρώ από 149 εκατ. το 2015, έχοντας αύξηση 13%.

Τα EBITDA του Ομίλου Σελόντα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 67% το 2016, καθώς διαμορφώθηκαν στα 19,38 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 11,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Στο EBITDA της προηγούμενης περιόδου, περιλαμβάνεται και το λειτουργικό όφελος της θυγατρικής εταιρείας Περσεύς ΑΒΕΕ, ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, η οποία ενσωματώνεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Προς διευκόλυνση των συγκρίσεων, υπογραμμίζεται ότι εάν η εταιρεία Περσεύς ΑΒΕΕ ενοποιούνταν στη χρήση 2016 με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, το λειτουργικό αποτέλεσμα του Ομίλου θα ήταν αυξημένο κατά 3,7 εκατ. ευρώ (EBITDA εταιρείας ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΒΕΕ), και θα ανερχόταν σε 23,08 εκατ. ευρώ.