Alpha Bank: Το 33% των δανειοληπτών αποφεύγουν τη ρύθμιση λόγω της αβεβαιότητας

Alpha Bank: Το 33% των δανειοληπτών αποφεύγουν τη ρύθμιση λόγω της αβεβαιότητας

Ο ασυνήθιστα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας μέσα στο 2017 επηρεάζει τις προσπάθειες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ενισχύονται από τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στο δ'' τρίμηνο του 2016. Αυτό ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2016, τονίζοντας ότι λόγω της αβεβαιότητας αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση κατά 1/3.

Η Alpha Bank «βλέπει» ανάπτυξη μεταξύ 1,5% - 1,7% το 2017 στο βασικό σενάριο, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 και μετά. Ωστόσο, το momentum μπορεί να αντιστραφεί, προειδοποιεί, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την σταδιακή χαλάρωση των capital controls.

Για τις καταθέσεις, τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι μετά τις εκροές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου η εικόνα βελτιώθηκε τον Μάρτιο, όπου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές εκροές, καθώς αυτές τοποθετούνται χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που οι συνθήκες εξομαλυνθούν έγκαιρα, τότε η τράπεζα εκτιμά ότι θα επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.

Η Alpha Bank επίσης αναμένει μείωση του ELA στο σύνολο του έτους, τονίζοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι παραδοσιακά καλύτερο από το πρώτο του έτους, με αποτέλεσμα αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να αναμένονται θετικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Ο στόχος μείωσης των NPEs έχει οριστεί στο 7% μέσα στο έτος, ενώ όπως σημειώθηκε, οι προσπάθειες διαχείρισης και είσπραξης αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια στο πρώτο τρίμηνο λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Παρ'' όλα αυτά, τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν βελτίωση, που σημαίνει ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν αν κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Alpha Bank, το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται και «θεραπεύονται» διαμορφώνεται στο 40%. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι με τους νέους κανονισμούς ακόμη και μία δόση να χαθεί κατά την περίοδο επιτήρησης, το δάνειο επιστρέφει στο «κόκκινο».