Ακίνητα: Η «χρυσή βίζα» δεν είναι ο εχθρός

Ακίνητα: Η «χρυσή βίζα» δεν είναι ο εχθρός

Το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με την ποσοστιαία μεταβολή να φτάνει στο 45% και το ποσό να προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Κακά τα ψέματα όμως. Αυτή η επίδοση δεν θα καταγραφόταν χωρίς τις επενδύσεις στα ακίνητα σημαντικό μέρος των οποίων έγιναν για να δοθούν οι χρυσές βίζες.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μόνο στον κλάδο των ακινήτων, έφτασαν το 2022 στα 2 δισ. ευρώ και το 2023 θα είναι ακόμη περισσότερες καθώς στο 9μηνο έχει σπάσει το φράγμα των 1,65 δισ. ευρώ. Είναι λίγα αυτά τα χρήματα; Προφανώς και όχι. Γι’ αυτό άλλωστε ακούσαμε χθες και τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για ένα «φάρμακο» που έπρεπε να δοθεί στη στιγμή που δόθηκε.

Το γιατί, προκύπτει από τα ακόλουθα νούμερα: Πόσες ήταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα ακίνητα το 2010; 63 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015; 153 εκατομμύρια ευρώ. Το 2019 που άρχισε να προχωρά ο θεσμός της χρυσής βίζα; 1,5 δισ. ευρώ για να φτάσουμε το 2023 να μιλάμε για πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως. Τι είναι η επίδοση του 2023; Το άθροισμα των άμεσων ξένων επενδύσεων στα ακίνητα για όλη την περίοδο από το 2022 μέχρι το 2017. Πήραμε σε μια χρονιά ότι δεν είχε συγκεντρωθεί ως ποσό μέσα σε μια 15ετία.

Αυτό είχε κατά νου και ο πρωθυπουργός ότι η χρυσή βίζα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ο εχθρός που έχουμε ανάγκη να εφεύρουμε για να ρίξουμε πάνω του όλο το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.

Βεβαίως, και η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο διαχωρισμός του επενδυτικού ορίου μέσα στους κόλπους της Αττικής (250.000 στα Δυτικά και στα Ανατολικά Προάστια και 500.000 ευρώ στο Κέντρο και στα Βόρεια) πολύ γρήγορα θα φέρει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων σε όλο το λεκανοπέδιο.

Γι’ αυτό και θα βάλει τον επενδυτικό πήχη εκεί που δεν θα επηρεάζεται η τιμή της κατοικίας που απευθύνεται στον μέσο Έλληνα υποψήφιο αγοραστή. Θα παραμείνει το όριο των 250.000 ευρώ εκεί που δεν υπάρχει ζήτηση για ακίνητα. Στην Πέλλα; Σε άλλο νομό;

Θα μετρηθούν οι συναλλαγές και θα θεσπιστούν τα ποσά. Θα αντιμετωπιστεί επομένως η χρυσή βίζα ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα εργαλείο τόνωσης της ζήτησης για ακίνητα με «αντάλλαγμα» το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τον αγοραστή και το «ζεστό χρήμα» της άμεσης ξένης επένδυσης για την ελληνική οικονομία. 

Διαβάστε Περισσότερα