Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η αλλαντοβιομηχανία της Ηπείρου ΒΙ.Κ.Η

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η αλλαντοβιομηχανία της Ηπείρου ΒΙ.Κ.Η

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρότι το πάλεψε την τελευταία διετία, προσπαθώντας να βρει χρηματοδότες αλλά και να επιτύχει νέο διακανονισμό με τις τράπεζες, η ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.Κ.Η. δεν τα κατάφερε. Την Τρίτη κατέθεσε αίτηση πτώχευσης προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη, καθώς στην επιχείρηση απασχολούνται περί τους 150 εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν οφειλόμενα περίπου ενός έτους, ενώ τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η εταιρεία ΒΙ.Κ.Η. ανήκει στη γνωστή οικογένεια Παπαγιάννη, η οποία έχει επίσης την εταιρεία ζωοτροφών Laky, καθώς και την πρώτη μονάδα παρασκευής χαβιαριού στην Ελλάδα, τη Thesauri, που καλλιεργεί οξύρρυγχο.

Η αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.ΚΗ. το τελευταίο 8μηνο είχε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του ομίλου Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο για εξαγορά ή συνεργασία, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα εκδικαστεί η υπόθεση στο Πρωτοδικείο προκειμένου να οριστεί πώς θα γίνει η εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των οφειλομένων στους εργαζομένους.

Η εταιρεία ΒΙ.Κ.Η., παρότι από πλευράς προϊόντων είχε καλό όνομα στην αγορά, τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχε «χτίσει» δυσβάστακτο δανεισμό, που τελικά την έφερε σε αδιέξοδο. Οι συνολικές υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 είχε ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 20 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς περίπου 6%.

Το όνομα ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί σύντμηση της επωνυμίας της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙ.Κ.Η. ΦΑΡΜ.

Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων.