Το 73% των Ελλήνων CFOs στην Ελλάδα αναμένει άνοδο εσόδων

Το 73% των Ελλήνων CFOs στην Ελλάδα αναμένει άνοδο εσόδων

Μπορεί οι εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας για την επόμενη μέρα, ωστόσο, οι επιχειρήσεις για πρώτη φορά, έπειτα από μια δεκαετία οικονομικού «μαστιγώματος», φαίνεται να είναι σίγουρες για τις επόμενες κινήσεις τους.

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της Deloitte, καθώς στην πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε με τη συμμετοχή 1.473 Οικονομικών Διευθυντών από 20 χώρες της Ευρώπης, το 73% των CFOs στην Ελλάδα αναμένει μέσα στους επόμενους 12 μήνες άνοδο εσόδων, όταν ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο διαμορφώνεται στο 60%.

Είναι μάλιστα από τις σπάνιες περιπτώσεις που η χώρα μας σκοράρει στην 4η θέση σε έναν τέτοιο δείκτη, αφού τις περισσότερες φορές έχει την πρωτιά σε κάτι αρνητικό.

Σε ότι αφορά την οικονομική προοπτική της εταιρείας τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι CFOs στην Ελλάδα εμφανίζονται αισιόδοξοι κατά 38%, παρουσιάζοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 20 Ευρωπαϊκών χωρών και αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο οποίος δεν ξεπέρασε το 24%.

Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και σε ότι αφορά την πρόθεση των στελεχών των επιχειρήσεων να προβούν στην υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής πολιτικής. Ειδικότερα, το 31% των Οικονομικών Διευθυντών στην Ελλάδα δηλώνει έτοιμο να πάρει τη δεδομένη χρονική επιχειρηματικό ρίσκο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 20%.

Παρόλα αυτά είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, αφού σε ένα ποσοστό 72% εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα να μπει σε νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των εταιρειών για αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού το επόμενο διάστημα, το 30% των Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών, αναμένει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 32% των Ευρωπαίων, αλλά και μειωμένο σε σχέση με το 39% του προηγούμενου CFO Survey, στοιχείο που υπογραμμίζει ότι δεν θέλουν να κάνουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα εξαιτίας του υψηλού ασφαλιστικού κόστους που συνεπάγεται η πρόσληψη.

Αισιόδοξοι μεν προβληματισμένοι και ανήσυχοι δε οι Έλληνες CFOs, με το 59% εξ αυτών να δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονη εξωτερική χρηματοοικονομική αβεβαιότητα. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερος (63%), με τα υψηλότερα ποσοστά αβεβαιότητας να καταγράφονται στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (96%), κυρίως λόγω Brexit, αλλά και της Γερμανίας (91%).

Στο top 3 των σοβαρότερων προβλημάτων που θα καθορίσουν το business plan μιας ελληνικής επιχείρησης είναι οι οικονομικές προοπτικές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αυξανόμενες αλλαγές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι CFOs αναγνωρίζουν τους 2 πρώτους ως σημαντικότατους κινδύνους, τονίζουν ωστόσο επιπλέον ως τρίτο, την έλλειψη εκπαιδευμένου και έμπειρου εργατικού δυναμικού και ταλέντου.