400 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για το μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι το 2017

400 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για το μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι το 2017

“Στα ταμεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 400 εκ. ευρώ, που περιμένουν την επανέναρξη του έργου”, δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 fm” ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή “καθημερινά”, που παρουσιάζει ο Χρήστος Μάτης, ο κ.Ζέρβας είπε ότι “πέρα από την ταλαιπωρία της πόλης, υπάρχουν πολύ πιεστικές ημερομηνίες με τα ευρωπαϊκά προγράμματα”, παραπέμποντας στην αναφορά του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2017.

“Μέχρι τους πρώτους μήνες του 2017 πρέπει να εκταμιευθούν, αλλιώς θα πρέπει να τα επιστρέψουμε”, είπε ο κ.Ζέρβας, διευκρινίζοντας ότι με την επανέναρξη των εργασιών “δεν είναι πρόβλημα να εκταμιευθούν 10-15 εκ. ευρώ το μήνα”.

Αναφορικά με την επανέναρξη των εργασιών διευκρίνισε ότι “έχει σταλεί μια επιστολή από την ανάδοχο εταιρεία για επανεκκίνηση σε 4 σταθμούς” και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση πασσάλων στη Νέα Ελβετία, την κατασκευή διαφραγματικών τοίχων στο σταθμό Μηνά Πατρικίου, έργα πολιτικού μηχανικού στο αμαξοστάσιο και μεταφορά δικτύων στον σταθμό Βούλγαρη, ενώ συγχρόνως ετοιμάζεται η συναρμολόγηση του μετροπόντικα, για να ξεκινήσει τη διαδρομή από τη Νέα Ελβετία προς Ανάληψη.

“Κάθε επανεκκίνηση γίνεται από διαφορετική αφετηρία, δεν πατάς ένα κουμπί κι αρχίζουν όλα”, είπε ο κ.Ζέρβας, προσθέτοντας ότι σήμερα “το έργο είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας σε σχέση με το 2006, που ξεκίνησε και το 2010, που έγινε μια μεγάλη επανεκκίνηση, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα αρχαιολογικά έχουν προχωρήσει και οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν τελειώσει οι απαλλοτριώσεις και τα τεχνικά θέματα, πλην Βενιζέλου”.

“Είναι μια πολύ ουσιαστική επανεκκίνηση και αν ξεκινήσει ζεστά και ουσιαστικά αυτή τη φορά το έργο, δεν έχει άλλους λόγους να σταματήσει”, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ