Προτεραιότητα στη Ψηφιακή Οικονομία
Shutterstock
Shutterstock
Νέο έτος

Προτεραιότητα στη Ψηφιακή Οικονομία

Πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ψηφιακή Οικονομία αντιπροσωπεύει πλέον το 10,3% του ΑΕΠ της χώρας έχοντας μια σημαντική ετήσια αύξηση 6,7% την τελευταία πενταετία. Η ψηφιακή οικονομία αφορά τρεις μεγάλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών: Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές υπηρεσίες με τιμολογιακή πολιτική.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι η ψηφιακή οικονομία εισφέρει περίπου το 15% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ το World Economic Forum υπολογίζει ότι το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ βασίζεται πλέον στις ψηφιακές τεχνολογίες. Άρα δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς οργανισμοί και αναπτυγμένες οικονομικά χώρες θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την προσφορά των σχετικών τεχνολογικών υποδομών, τη δημιουργία ανταγωνιστικών ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών προς όφελος της οικονομίας και κοινωνίας.

Στη χώρα μας εδώ και 3-4 χρόνια συνέβη ένα τεχνολογικό θαύμα που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με την υλοποίηση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρκετών εκατοντάδων χρήσιμων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με τους φορείς του δημοσίου.

Το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2022 προδιαγράφουν ένα φιλικό και προδραστικό δημόσιο τομέα, ενώ ελπίζουμε ότι σύντομα θα επηρεάσουν θετικά την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα του. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την απλοποίηση των διαδικασιών και το ανθρώπινο δυναμικό με τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες.

Το επόμενο βήμα για τη χώρα μας είναι η χάραξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την οργανωμένη ανάπτυξη και στη χώρα μας της ψηφιακής οικονομίας. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει:

(α) Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και του στρατηγικού ψηφιακού μετασχηματισμού για αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

(β) Ανταγωνιστική ανάπτυξη του κλάδου της πληροφορικής και επικοινωνιών με νέα καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες και έμφαση στην εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.

(γ) Μετατροπή της χώρας σε ένα περιφερειακό κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων για υποδομές από μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες αλλά και της απρόσκοπτης ανάπτυξης νέων δυναμικών καινοτόμες ψηφιακές εταιριών που έχουν στόχο την παγκόσμια αγορά.

Για την ομαλή υλοποίηση του παραπάνω στρατηγικού στόχου χρειαζόμαστε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες. Δυστυχώς οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων δεν επαρκούν ούτε ποσοτικά αλλά δυστυχώς ούτε και ποιοτικά με βάση τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.

Άρα είναι αναγκαίο η άμεση υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης upskilling και reskilling σε χρήσιμες προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. προγραμματιστές, αναλυτές μεγάλων δεδομένων, ειδικοί σε κυβερνοασφάλεια κλπ) με πρακτική άσκηση και διεθνώς αναγνωρισμένες επαγγελματικές πιστοποιήσεις. 

Ο πιο σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας είναι το σωστά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό με τις αναγκαίες πιστοποιήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων. Ευτυχώς έχουμε πολλές χιλιάδες αποφοίτους ΑΕΙ και τεχνογνωσία υλοποίησης του στρατηγικού αυτού εγχειρήματος. Ας μη χαθεί ακόμη μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας.

 

* Ο Βύρων Νικολαΐδης είναι ιδρυτής και CEO της PeopleCert, του πρώτου ελληνικού unicorn, που δραστηριοποιείται σε 200 χώρες στον τομέα των πιστοποιήσεων επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων