ΓΔ: 817,01€ -0,02 (-0,00 %)

Τζίρος: 69,18 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1949η
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,01€ -0,02 (-0,00 %)

Τζίρος: 69,18 εκατ. €   RT

Ζητείται «Γέφυρα» και για τα επιχειρηματικά δάνεια

Ζητείται «Γέφυρα» και για τα επιχειρηματικά δάνεια

Tην υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόκειται να ανακοινώσει εντός των επομένων ημερών η κυβέρνηση. Θα είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα που «έτρεξε» και στις αρχές της πανδημίας.

Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να μην βαφτούν κόκκινα χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια : Το αίτημα που ακούγεται από ολοένα και περισσότερους είναι πολύ συγκεκριμένο: Συγκρότηση ενός προγράμματος «Γέφυρα» και για επιχειρηματικά δάνεια τουλάχιστον αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί καίρια από το δεύτερο lockdown, προοπτική που συζητείται ήδη στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας μόνο τύποις θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος καθώς η δευτερογενής νομοθεσία δεν πρόκειται να είναι έτοιμη. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του γνωστού μας από την συμμετοχή του στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο (σ.σ είναι πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν) ότι ο νέο πτωχευτικός αναμένεται να είναι έτοιμος για να ενεργοποιηθεί πλήρως προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Μένει λοιπόν ένα «χρονικό κενό» το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

Για τα στεγαστικά δάνεια, οι εξελίξεις είναι λίγο πολύ δρομολογημένες. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα Γέφυρα κάτι που σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει τις δόσεις σε ποσοστό έως και 90% τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο (σ.σ σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούλιο καθώς το πρόγραμμα επιδότησης έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο). Άλλα στεγαστικά δάνεια έχουν καλυφθεί από τον νόμο Κατσέλη.

Ακόμη και μετά την απόφαση για επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων (σ.σ έχει ήδη ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού της δικασίμου) ο κύριος όγκος από τις τουλάχιστον 40.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, θα εκδικαστούν μετά τον Ιούνιο. Άλλωστε, δεν είναι ακόμη γνωστό αν και υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργούν τα δικαστήρια μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 λόγω πανδημίας. Και μένει βεβαίως και η τακτική που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι ίδιες οι τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια. Σε όσους έχει «παγώσει» το δάνειο, θα προσφερθεί ως λύση η σταδιακή επιστροφή στο κανονικό ύψος της δόσης, κάτι που σημαίνει σταδιακή αύξηση του μηνιαίου ποσού που θα καταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και φυσικά με την ομαλοποίηση των συνθηκών στην αγορά.

Μένει όμως ένα μεγάλο «κενό» και αυτό έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά δάνεια, ειδικά αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, ήδη έχει ξεκινήσει να συζητείται σε τραπεζικούς κύκλους αλλά και σε επαφές με κυβερνητικά στελέχη η προοπτική ενός προγράμματος τύπου «ΓΕΦΥΡΑ» για τα επιχειρηματικά δάνεια των επιχειρήσεων. Δηλαδή ενός προγράμματος που θα επιδοτεί με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού τους επαγγελματίες προκειμένου να κρατήσουν «πράσινα» τα επαγγελματικά τους δάνεια.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα προκειμένου να επιδοτηθούν αυτοί που πραγματικά μπορούν να διατηρήσουν «πράσινο» το δάνειό τους με την αρωγή του κράτους, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ.