«Ζηνοβία»: Έρχονται παγετός, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

«Ζηνοβία»: Έρχονται παγετός, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Τα πρώτα χιόνια σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο είναι πιθανό να φέρει η επερχόμενη κακοκαιρία «Ζηνοβία» έως την Κυριακή, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, ενώ στην Πάρνηθα έχει ήδη χιονίσει σε μεγάλο υψόμετρο.

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής - αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και το αποτέλεσμα αυτής της ψυχρής εισβολής θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ο σχηματισμός της «Ζηνοβίας».

Ήδη, εξαιτίας των χιονιών στα βόρεια της χώρας η τροχαία της Κεντρικής Μακεδονίας έχει γνωστοποιήσει ότι είναι  απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην διαδρομή προς τον χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν, στην Πέλλα.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτούνται αλυσίδες στον οδικό δίκτυο Άρνισσας από το 17ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό λόγω χιονόπτωσης και παγετού. Επίσης, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Κερασιάς μέχρι το χιονοδρομικό λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Η κακοκαιρία είναι η πρώτη φέτος που αναμένεται να έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά και να επηρεάσει από το Σάββατο έως τη Δευτέρα κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

 

Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο, αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους και σε πεδινά τμήματα).

Ενδεχομένως χιόνια θα πέσουν επίσης σε περιοχές της Αττικής και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Στο βίντεο η πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.

Τα νησιωτικά τμήματα και η Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανώς σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, κατά το τριήμερο Σάββατο - Δευτέρα, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων.

 

Το Σάββατο αναμένουμε στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια, θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση κυρίως στα ανατολικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Κυριακή αναμένουμε στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο βαθμιαία 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Φωτογραφία αρχείου