Κολομβία - Κορονοϊός: Ξεπεράστηκε το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων

Ξεπεράστηκε το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων

Η Κολομβία ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα  καταγράφηκαν 8.769 νέα κρούσματα SARS-CoV-2, επεσήμανε το υπουργείο, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 1.007.711 από τις 6 Μαρτίου όταν εντοπίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα.

Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 30.000, με 198 νέους θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων, η Κολομβία είναι η όγδοη χώρα παγκοσμίως που ξεπερνά το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην περιοχή σε σχέση με τον πληθυσμό της.

«Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Όμως αυτό δεν το λέω για να νιώσουμε νικητές, το λέω για να προστατευθούμε περισσότερο», τόνισε ο κ. Ντούκε.

Σύμφωνα μάλιστα με το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, η Κολομβία βρίσκεται στην δέκατη θέση σε αυτή την κατάταξη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με 561 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους κατά μέσο όρο, σχεδόν τους μισούς σε σχέση με το Περού (1.016) και περίπου ένα τέταρτο λιγότερους από τη Βραζιλία (719).

Νασ σημειωθεί πως η κολομβιανή κυβέρνηση είχε επιβάλει εθνικό lockdown στις 25 Μαρτίου, το οποίο χαλάρωσε προκειμένου να περιορίσει την οικονομική ύφεση. Από την 1η Σεπτεμβρίου ακολουθεί μια στρατηγική που βασίζεται στην ατομική ευθύνη και τη γενικευμένη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος επεσήμανε σημειωτέον ότι έχει υπολογίσει δαπάνες «κοντά στο 11% του ΑΕΠ» (περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο η ανεργία στις πόλεις αυξήθηκε ξανά στο 19,6% τον Αύγουστο, όταν ξεκινούσε μια μικρή οικονομική ανάκαμψη.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ