Κυρ. Πιερρακάκης: Ξεπέρασαν τις 4.000 οι εκδόσεις πιστοποιητικών σε 16 ώρες

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι εκδόσεις πιστοποιητικών σε 16 ώρες

Αξιοσημείωτη είναι η υποδοχή της ψηφιακής έκδοσης των πιστοποιητικών από την κεντρική πύλη gov.gr, καθώς μέσα σε 16 ώρες εκτυπώθηκαν πάνω από 4.000 έγγραφα οικογενειακής κατάστασης, γέννησης και ιθαγένειας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, από χθες το απόγευμα που τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα μέχρι τις 11 το πρωί εκδόθηκαν 2.701 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, 1.272 γέννησης και 210 ιθαγένειας, ενώ το μεσημέρι οι εκδόσεις πιστοποιητικών έφτασαν τις 1000 την ώρα, με ενδεικτικό την έκδοση 75 εγγράφων σε ένα μόλις δευτερόλεπτο, γεγονός που καταγράφει την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα, εντός του μήνα τα 3 πιστοποιητικά θα γίνουν οκτώ. Το πρότζεκτ εδώ είναι ψηφιοποίηση δημοτολογίων και ληξιαρχείων» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος παρουσίασε τη μέχρι τώρα δράση και τη στόχευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λέγοντας ότι «έχουμε ορίσει αυτό το έργο, ως έργο τετραετίας. Εντός 4 ετών θα πρέπει να έχουμε απλουστεύσει και ψηφιοποιήσει όλες τις γραφειοκρατικές εκείνες διαδικασίες που είναι ψηφιοποιήσιμες».


Επίσης, ο υπουργός υπενθύμισε, ότι εντός του καλοκαιριού θα θεσμοθετηθεί ο Προσωπικός Αριθμός των πολιτών, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους αριθμούς σε βάθος χρόνου και τα ψηφία του θα είναι ο σημερινός ΑΦΜ. 

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν μοιραστεί σε όλο το Δημόσιο 150.000 ψηφιακές υπογραφές, ενώ «υπάρχουν κι άλλα έργα με ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουμε μοιράσει μισό εκατομμύριο ψηφιακές υπογραφές», σημείωσε.

Για τις δηλώσεις θανάτου, επανέλαβε ότι στόχος είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος που απαιτείται να περιμένουν οι συγγενείς για να δηλώσουν την απώλεια των προσώπων τους.