8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Μέρκελ με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Μέρκελ με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο
AP Photo/Jens Meyer

Ξεκίνησαν στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Άνγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα αφότου η ίδια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη στον κήπο του Αλεξάνδρου με την γερμανίδα καγκελάριο να τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Μόσχα παρά τις «βαθιές διαφορές».

«Ακόμη κι αν έχουμε βαθιές διαφορές, μιλάμε μεταξύ μας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε στο Κρεμλίνο η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θα εγκαταλείψει την εξουσία το φθινόπωρο, απευθυνόμενη στον Πούτιν.

Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης η γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε καμιά αναφορά στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε πως αυτό το ραντεβού δεν είναι «απλώς μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη» διότι «πρέπει να συζητηθούν πολλά ζητήματα», τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας.

«Θα ήθελα να επισημάνω, ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας παραμένει ένας από τους βασικούς εταίρους για μας και στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά. Και αυτό και χάρη στις δικές σας προσπάθειες κατά την διάρκεια των 16 προηγούμενων ετών με την ιδιότητα της ομοσπονδιακής καγκελαρίου. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι για μας ο δεύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μετά την Κίνα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στην γερμανίδα καγκελάριο.

Ανάμεσα σε άλλα θέματα, αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την καταπίεση στη Λευκορωσία, αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle μια σειρά από ζητήματα Γερμανία και Ρωσία έχουν μάλιστα σε μεγάλο βαθμό κοινούς στόχους. Αναμένεται για παράδειγμα ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να μην ακυρώσει τελικά η Τεχεράνη τη διεθνή συμφωνία για το ατομικό της πρόγραμμα και να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ. Επίσης, κοινή αντίληψη επικρατεί σχετικά την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.