Ξεκινά η δίκη Τραμπ με προδιαγεγραμμένη την αθώωση του

Ξεκινά η δίκη Τραμπ με προδιαγεγραμμένη την αθώωση του

Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός σχεδόν έτους ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πια πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τεθεί στην κρίση των 100 Γερουσιαστών με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία», αναφορικά με τον ρόλο του στην έφοδο αγανακτισμένων οπαδών του που αμφισβητούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα, στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Ένα μήνα μετά την παραπομπή του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τους τόνους να έχουν πέσει, η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη. Αυτό διότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν άλλες προτεραιότητες με βασικότερη όλων το πακέτο στήριξης της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις επ' αυτού.

«Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκρέισλι υποστηρίζοντας το χρονοδιάγραμμα μιας εβδομάδας. Από την άλλη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν τάχθηκε και αυτός υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας λέγοντας «θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα γιατί μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το πακέτο στήριξης της οικονομίας».

Όσον αφορά τη διαδικασία, το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου. Ο Τραμπ δεν προτίθεται πάντως να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.