Ξεκάθαρη η εμπλοκή της Ρωσίας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ
Μ. Πομπέο

Ξεκάθαρη η εμπλοκή της Ρωσίας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπεο δήλωσε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στην τεράστιας έκτασης κυβερνοεπίθεση εναντίον κρατικών υπηρεσιών, οργανισμών και αμερικανικών επιχειρήσεων είναι πια «ξεκάθαρη», την ώρα που η πραγματική έκταση της δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.

Μιλώντας στον Μαρκ Λεβιν του Fox News, ο Πομπεο είπε ότι «μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στην κυβερνοεπίθεση. Υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια για τη χρήση λογισμικού τρίτων μερών στα κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα στοιχεία για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση με Αμερικανούς νομοθέτες θέτουν ερωτήματα για το αν πρόκειται για «πράξη πολέμου».

«Δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ταυτόχρονα να έχουμε αυτό το είδος κυβερνοεπιθέσεων στην Αμερική», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ντικ Ντερμπιν, στο CNN. «Πρόκειται ουσιαστικά για μια πράξη πολέμου από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Ο γερουσιαστής Μιτ Ρομνεϊ τόνισε πως «η εθνική μας ασφάλεια είναι εξαιρετικά ευάλωτη», στην εκπομπή «The Big Picture» του SiriusXM. «Σε αυτό το περιβάλλον, είναι μεγάλο πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε».

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς είπε στην Αντρέα Μίτσελ στο MSNBC: «Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις μια πράξη επιθετικότητας από μια επίθεση που μοιάζει ως πόλεμος».

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η κυβερνοεπίθεση παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας και την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας - καθώς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε και η Microsoft, o προέδρος της οποίας Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα να είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αυτός είναι και ο λόγος που –παρά την υποτίμηση του θέματος από τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του– στον κρατικό μηχανισμό έχει σημάνει συναγερμός.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Κυβερνοχώρου και των Υποδομών εξέδωσε επείγον ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα: "Η επιχείρηση αυτή ανέδειξε μια ικανότητα διείσδυσης στις αλυσίδες του λογισμικού και απέδειξε ότι υπάρχει σημαντική γνώση των δικτύων των Windows (το βασικό λειτουργικό σύστημα της Microsoft)». «Είναι πιθανό», συνέχισε το ανακοινωθέν , «η επιχείρηση να αξιοποίησε εξαρχής επιπλέον διαύλους και τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες διείσδυσης, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί».

Αρκετές πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μια ενημέρωση (update) του λογισμικού Orion, της εταιρείας SolarWinds, που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη διαχείριση δικτύων στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 χρήστες που «φόρτωσαν» τη συγκεκριμένη ενημέρωση και μετατράπηκαν έτσι άθελά τους σε «ξενιστές» του κακόβουλου λογισμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον Κρίστοφερ Κρέμπς από τη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας της χώρας λόγω της «εξαιρετικά ανακριβούς δήλωσης» του σχετικά με την ασφάλεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, η αρμόδια αρχή για την ασφάλεια του διαδικτύου παραμένει «ακέφαλη».