Ξαναγράφονται τα σενάρια για εστίαση και ψυχαγωγία

Ξαναγράφονται τα σενάρια για εστίαση και ψυχαγωγία

Ανατροπές και καινούργιους σχεδιασμούς στο τμήμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας φέρνει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες θέμα 24ωρων είναι η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων για το πώς τελικά θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους εσωτερικούς χώρους. 

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την επιτροπή των επιδημιολόγων και ενημερώνεται για την εξέλιξη των δεδομένων, προκειμένου πιθανότατα τη Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη,  να δημοσιοποιηθεί το οριστικό πλάνο λειτουργίας των μαγαζιών εστίασης. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι από την Πέμπτη 15 Ιουλίου τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν ως “αμιγείς” ή “μεικτοί” χώροι. Μία εξαγγελία που όμως μοιάζει να μην είναι οριστική, μετά και τη μεγάλο άλμα των κρουσμάτων, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.  Αυτή τη στιγμή τρία θεωρούνται τα πλέον βασικά σενάρια για το πώς ενδέχεται τελικώς να ανοίξουν τα μαγαζιά: 

  • Να καθυστερήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μην εκκινήσουν τη λειτουργία τους την ερχόμενη Πέμπτη. Το διάστημα αυτό πιθανόν να είναι τουλάχιστον η μία εβδομάδα, αναμένοντας την εξέλιξη της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί χρόνος προκειμένου και ο αριθμός των εμβολιασμένων να μεγαλώσει και να εξεταστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πορεία του τέταρτου κύματος. Σε αυτό το ενδεχόμενο η λειτουργία των εστιατορίων, των καφέ και των κλαμπ θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως είναι σήμερα, δηλαδή μόνο σε εξωτερικούς χώρους. 
  • Να χρησιμοποιηθεί το εσωτερικό των μαγαζιών μόνο από εμβολιασμένους ή από πολίτες που έχουν ήδη νοσήσει. Μία τέτοια περίπτωση πάντως μοιάζει να έχει ορισμένα “συνταγματικά ζητήματα”, τα οποία εξετάζουν τα κυβερνητικά στελέχη. 
  • Να υιοθετηθεί τελικά ο σχεδιασμός που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να επιλέξουν μόνοι τους είτε να κάνουν το μαγαζί covid free είτε να επιτρέψουν την είσοδο και σε μη εμβολιασμένους. 

Παράλληλα πάντως με τους καινούργιους κανόνες στο χώρο της εστίασης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ενίσχυση της επιχείρησης “Ελευθερία”. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα να εξαντλήσει κάθε μέσο προκειμένου να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Γιαυτό  το λόγο στην όλη επιχείρηση το Μέγαρο Μαξίμου έχει συμπεριλάβει την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πρόσωπα με επιρροή κυρίως στις μικρότερες ηλικίες.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του να στέλνει το μήνυμα περί αναγκαιότητας των εμβολιασμών, όπως έκανε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο κέντρο υγείας Κερατσινίου. Έμφαση θα δοθεί και στους “πόρτα-πόρτα” εμβολιασμούς, με την αρχή να έχει γίνει από την Κρήτη. Το μοντέλο αυτό με εκτελεστικό βραχίονα τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τη βοήθεια των δημάρχων.