Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 15:01

-A +A

WTCC: 2,1 τρισ. δολ το κόστος στον τουρισμό παγκοσμίως λόγω κορονοϊού

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 15:01
WTCC: 2,1 τρισ. δολ το κόστος στον τουρισμό παγκοσμίως λόγω κορονοϊού
-A +A

Σε 2,1 τρισ. δολάρια υπολογίζει το κόστος του κορονοϊού στην παγκόσμια ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTCC), σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι την ίδια στιγμή εξαιτίας της πανδημίας, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν στην τουριστική βιομηχανία ανέρχονται σε 75 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα απειλούνται 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας εξαιτίας της πανδημίας, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του WTCC και έντονη είναι η ανησυχία από το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 50% τα επαγγέλματα που είναι επισφαλή στα νέα δεδομένα, σε σχέση με τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

Η Ασία και ο Ειρηνικός αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό με απώλειες έως και 49 εκατομμύρια θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που αντιπροσωπεύει απώλεια περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι στην Ευρώπη υπάρχουν έως και 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα τουρισμού σε κίνδυνο, με απώλειες σχεδόν 552 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό αναμένεται να χάσουν συνολικά 570 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με σχεδόν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα του Τουρισμού. Άλλες χώρες που αναμένονται να πλήξουν σκληρά αυτή την κρίση είναι η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Ινδία.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, με τις απώλειες της τουριστικής βιομηχανίας να υπολογίζονται σε 552 δις δολάρια.

Η Γερμανία πρόκειται να είναι η πιο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, με σχεδόν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, με εκτιμώμενο 1,1 εκατομμύριο πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν, καθώς αναμένεται να χάσουν έως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον τομέα τουρισμού. Εν τω μεταξύ, η περιοχή που έχει βιώσει το λιγότερο επιζήμιο αντίκτυπο από την έκρηξη του COVID-19 είναι η Μέση Ανατολή. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απώλειες θέσεων εργασίας ύψους 1,8 εκατομμυρίων και απώλεια ΑΕΠ ύψους έως 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην περιφερειακή οικονομία.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, αναφορικά με την υφιστάμενη έρευνα, υπογραμμίζει ότι "ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν τώρα στον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών προκαλούν βαθιά ανησυχία σε εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η Gloria Guevara παρατηρεί ότι πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άργησαν να αντιδράσουν προκειμένου, να βοηθήσουν έναν τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας».

Και η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC προειδοποιεί ότι "εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα εντός των επόμενων ημερών, ο τομέας τουρισμού και τουρισμού βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κατάρρευση".

Επίσης, η πανδημία του νέου κορονοϊού θα οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30% το 2020, όπως προέβλεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), που έως τώρα ανέμενε μείωση κατά 1-3% σε σχέση με το 2019. Ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Μαδρίτη, εκτιμά στα 300 με 450 δισ. δολάρια (272 με 408 δισ. ευρώ) τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, που αντιστοιχεί περίπου στο «ένα τρίτο» των εσόδων το 2019.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα