WSJ: Η Κίνα επιθυμεί Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ

WSJ: Η Κίνα επιθυμεί Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ

Θέλοντας να αποκαταστήσει εν μέρει την ταραγμένη σχέση με τις ΗΠΑ, το Πεκίνο φαίνεται να πιέζει για συνάντηση των κορυφαίων διπλωμάτων των δυο πλευρών με στόχο να εξερευνηθεί η πιθανότητα μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζιπινγκ.

Το Πεκίνο έχει προτείνει από τον Δεκέμβριο συνάντηση του Γιανγκ Τζίτσι, μέλους του Πολιτικού Γραφείου, του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε αμέσως μετά τον συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Κίνας Σι Τζιπινγκ προς τον Τζο Μπάιντεν μέσω του πρέσβη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κινέζος αξιωματούχος θέλει να μεταφέρει μήνυμα της ηγεσίας της χώρας για συνεργασία στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, αφήνοντας στην άκρη προς το παρόν τις εμπορικές διάφορες με την Ουάσινγκτον.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν υποβάλει ωστόσο επίσημο αίτημα στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, αναφέρει η ίδια πηγή. Εξάλλου, δεν έχουν επικυρωθεί ακόμα απο το Κογκρέσο οι διορισμοί όλων των αξιωματούχων της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της διοίκησης Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο Λευκός Οίκος φαίνεται απρόθυμος στο ενδεχόμενο συνάντησης με Κινέζους αξιωματούχους, πόσο μάλλον για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των Μπάιντεν και Σι. Ο νέος πρόεδρος έχει πει ότι θα συναντηθεί πρώτα με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Κίνα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη, αναμένεται να διατηρήσει ορισμένες από τις πολιτικές Τραμπ απέναντι στη Κίνα. Τον περασμένο μήνα είπε για παράδειγμα ότι δεν θα ανακαλέσει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στο Πεκίνο και θα πραγματοποιήσει πλήρη αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών.