Υψηλός ο κίνδυνος από τον ιό - Να ενεργοποιηθεί η ατομική ευθύνη
ΠΟΥ

Υψηλός ο κίνδυνος από τον ιό - Να ενεργοποιηθεί η ατομική ευθύνη

Πάνω από 20 προσπάθειες γίνονται διεθνώς για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα πάνω από έξι πιθανές θεραπείες διερευνώνται, για τις οποίες τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ όμως, η δυνατότητα για περιορισμό του ιού υπάρχει ακόμη, όπως απέδειξε η Κίνα με τα μέτρα της, γεγονός προτιμότερο από την παραδοχή ότι ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, οπότε το μοναδικό μέσο διαχείρισης θα είναι η αναζήτηση θεραπείας που για την ώρα δεν υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κορονοϊός δεν έχει φτάσει ακόμη να μεταδίδεται ανεξέλεγκτα μέσα στην κοινωνία. Παραμένει να συσχετίζεται μεσυγχρωτισμό σε ταξίδια ή νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Τα παραπάνω επισημαίνουν τόσο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, όσο και ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιθετική πολιτική περιορισμού του ιού, που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες των υπουργείων Υγείας και ενεργοποιούν ολόκληρη την κρατική μηχανή, αλλά και την ατομική ευθύνη των πολιτών στην προστασία τους από τον ιό, αλλά και την προστασία της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Ο δεκάλογος της προστασίας

Ο δρ Γκεμπρεγιέσους υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό σχετίζεται με τον τόπο διαμονής, την ηλικία, τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας και τους επαγγελματίες υγείας που μπορεί ο κάθε ασθενής να προσεγγίσει.

Εντούτοις, υπάρχουν 10 βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους τους πολίτες διεθνώς, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι από τον κορονοϊό και να συμβάλλουν στη μη διασπορά της νόσου στην κοινωνία.

Οι κανόνες είναι οι εξής:

1. Ατομική υγιεινή των χεριών. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι και όταν δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιείτε αλκοολούχα διαλύματα. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας αν έχετε έρθει σε επαφή με ασθενή ή αμφίβολες επιφάνειες και δεν έχετε προηγουμένως καθαρίσει τα χέρια σας.

2. Απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνειες στους χώρους όπου βρίσκεστε, ιδίως στην κουζίνα και το γραφείο σας.

3. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός και ξηρός βήχας. Όχι καταρροή. Ενημερωθείτε από ασφαλείς πηγές για τον νέο κορονοϊό, όπως επίσημες ιστοσελίδες του ΠΟΥ και των λοιπών Οργανισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος δεν χρειάζεται νοσηλεία.

4. Αποφύγετε να ταξιδέψετε αν έχετε πυρετό. Αν ανεβάσετε πυρετό στη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώστε αμέσως το πλήρωμα του μέσου με το οποίο ταξιδεύετε.

5. Αν πρέπει να βήξετε ή να φτερνιστείτε, χρησιμοποιείστε το μανίκι ή ένα χαρτομάντηλο που θα πετάξετε σε κλειστά σκουπίδια αμέσως μετά, και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας σωστά.

6. Αν είστε πάνω από 60 ετών, αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο, πολύ περισσότερο αν πάσχετε από κάποιο αναπνευστικό νόσημα, οπότε χρειάζεται να παίρνετε αυξημένες προφυλάξεις και να μην συγχρωτίζεστε με πολύ κόσμο.

7. Μείνετε στο σπίτι αν νιώθετε αδιαθεσία και καλέστε γιατρό. Ενημερώστε τον για τους χώρους στους οποίους βρεθήκατε και με ποιούς ήρθατε σε επαφή. Θα σας κατευθύνει ανάλογα.

8. Αν αρρωστήσετε, κρατηθείτε μακριά από τους οικείους σας στη διάρκεια των γευμάτων και του ύπνου. Μείνετε σε διαφορετικό δωμάτιο και χρησιμοποιείστε ξεχωριστά σκεύη και ιματισμό.

9. Αν αντιμετωπίσετε δύσπνοια, καλέστε επειγόντως το γιατρό για την αναζήτηση θεραπείας στην κατάλληλη μονάδα υγείας.

10. Είναι φυσιολογικό να έχετε ανησυχία αν η κοινότητά σας έχει προσβληθεί από τον ιό. Ενημερωθείτε για τους τρόπους προστασίας σας στη δουλειά, το σχολείο ή την εκκλησία.