ΥΠΕΞ για Ροζάκη: «Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις»

ΥΠΕΞ για Ροζάκη: «Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις»
Eurokinissi

«Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις» επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του κ. Ροζάκη, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του στο Creta TV πως το Καστελόριζο είναι απομονωμένο και κοντά στις τουρκικές ακτές.  

Τονίζουν μάλιστα πως «από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί».

Σημειώνεται ότι με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).

Γ. Κουμουτσάκος: Αδιανόητος ο τεμαχισμός της νησιωτικότητας

«Eίναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας. H νησιωτικότητά, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter o Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χρ. Ροζάκη.  

«Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
 

Μιλώντας στον Real Fm για το ίδιο θέμα, o Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα..

«Γενικά τέτοια λεπτά ζητήματα που χρειάζονται και τακτικές διπλωματικές και στρατηγικές και προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει δημόσια, με την έννοια ότι δεν διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα. Θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα της χώρας; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.