ΥΠΕΞ για νέα Navtex: Η Τουρκία εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία στην περιοχή

ΥΠΕΞ για νέα Navtex: Η Τουρκία εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία στην περιοχή

«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ, η Άγκυρα εξακολουθεί «να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Συνεχίζοντας το ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», αλλά «βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Νωρίτερα χτες το βράδυ, στην παράταση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis προχώρησε η Τουρκία με νέα Navtex που εξέδωσε.

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είχε κάνει λόγο για παράταση τριών μηνών στις έρευνες κλείνοντας έτσι το δρόμo για το ενδεχόμενο διαλόγου και αποκλιμάκωσης.

«To Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», ενώ ανέφερε επίσης πως «οι Navtex θα συνεχιστούν».

«Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες» δήλωσε.

Αναλυτικά η Navtex: